Nagyvilág

Pokolgép robbant egy oroszországi zsinagógában

Házi készítésű pokolgép robbant egy zsinagógában hétfőre virradóra Oroszország Szaratovi területén. A detonációban senki sem sérült meg – jelentették orosz hírügynökségek.

A kis hatóerejű robbanószerkezetet a zsinagóga egyik ablakpárkányán helyezték el. A detonáció mindössze egy ablakot vetett szét – közölte a helyi rendőrség, amelyet az Interfax és a RIA Novosztyi hírügynökség idézett. Az Interfax beszámolója szerint az oroszországi zsidó vallási szervezetek kongresszusa aggodalmának adott hangot a robbantás miatt.


Legutóbb tavaly április 26-án ért támadás zsinagógát Oroszországban. Orenburg városában fiatalok egy csoportja antiszemita jelszavakat skandálva náci feliratokkal mázolta tele az épület falait, és bezúzta az ablakait.


A zsidó közösség elleni legsúlyosabb támadást tavaly januárban követte el egy 21 éves antiszemita fiatal, aki
nyolc hívőt késelt meg az esti ima alatt egy moszkvai belvárosi zsinagógában. A helyszínen elfogott tettest két hónap múlva 13 évi börtönre ítélték. Az eset után az orosz parlament heves vitában úgy döntött, hogy törvényt alkot a szélsőségek ellen a fajgyűlöletet szítók elleni fellépés szigorításának jegyében.


Az oroszországi zsidó közösségek szövetsége már tavaly novemberben a zsinagógák védelmének megerősítését kérte a hatóságoktól az antiszemita támadások megszaporodása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik