Nagyvilág

Havel: tekintélyuralmi rendszer születik Oroszországban

Václav Havel volt cseh elnök mély aggodalmának adott hangot egy szombati lapinterjúban a legutóbbi oroszországi fejlemények miatt, amelyek véleménye szerint egy új tekintélyuralmi rendszer formálódására utalnak.

“Ez nagyon furcsa és nyugtalanító fejlemény, mintha egy posztkommunista tekintélyelvű rendszer új típusának egy formája születne, amely új, kifinomult módszereket alkalmaz, olyanokat, amelyek a kommunizmus idejét juttatják eszünkbe” – mondta Havel a Süddeutschen Zeitung müncheni napilapnak nyilatkozva.

A nyugati kormányok igyekezete, hogy “jó kapcsolataik legyenek ezzel a hatalmas országgal”, nem vezethet oda, “hogy különböző, ott történő dolgok felett szemet hunyunk” – tette hozzá. A napokban végső nyugalomra helyezett Borisz Jelcin orosz elnökről megemlékezve úgy vélekedett: “ha akkoriban nem Jelcin, hanem már Putyin” állt volna Oroszország élén, “akkor nem lett volna sem EU-, sem NATO-bővítés”.

Havel nyomatékosan kiállt az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek csehországi és lengyelországi telepítése mellett, és az Egyesült Államokkal való szoros együttműködés mellett érvelt. “Az mindig jó, ha Amerika fél lábbal jelen van Európában” – fejtegette az egykori cseh ellenzék vezéralakja.

Az Egyesült Államok jelenléte nagyon pozitív Európa számára, még ha pusztán rakétavédelmi rendszerekről van is szó. “Legyünk mindig tudatában annak, milyen világháborúk törtek itt ki Európában, és aztán mindig az amerikaiak mentették meg a helyzetet” – hangoztatta. “Európa számára a legnagyobb veszélyt maga Európa jelenti” – fogalmazott a volt cseh elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik