Nagyvilág

Palesztin biztonsági tanács jött létre

Az eddig egymással vetélkedő palesztin biztonsági szolgálatok fokozott együttműködését célzó tervet hagyott jóvá a palesztin nemzeti egységkormány, majd Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap bejelentette a terv végrehajtását felügyelő új nemzetbiztonsági tanács létrehozását.

Musztafa al-Bargúti tájékoztatási miniszter a tervről szóló és az általa szombaton bejelentett intézkedés elsődleges célját abban jelölte meg, hogy a kabinet megteremtse a közrendet és felszámolja a palesztin területeken eluralkodó törvénytelenséget.

A Hamász radikális iszlamista mozgalom és az Abbász vezette világi Fatah mozgalom a múlt hónapban alakította meg az egységkormányt, többek között annak érdekében, hogy véget vessenek a két rivális szervezet hívei között dúló fegyveres összetűzéseknek.

A kabinet megalakulása ellenére a Gázai övezetben feszült maradt a helyzet, és szórványos összecsapások is történtek. A palesztin biztonsági erők soraiban a Fatah befolyása meghatározó, a Hamász azonban Végrehajtó Erő néven jól felszerelt saját fegyveres alakulatot hozott létre, s szembeszegült Abbász elnöknek az alakulat feloszlatását, vagy más biztonsági szolgálatokba történő beolvasztását célzó felhívásaival. A biztonsági terv ezt a kérdést a jelek szerint megkerüli.

A palesztin belügyminisztérium főellenőrt nevezett ki a különböző biztonsági erők tevékenységének összehangolására. A terv többek között előirányozza azt is, hogy ezen erők tagjai ne viseljenek fegyvert, amikor nincsenek szolgálatban, bár Bargúti elismerte, hogy ennek megvalósításához “még számos erőfeszítés szükséges”. Abbász vasárnap közölte, hogy a nemzetbiztonsági tanácsnak ő lesz a vezetője, Iszmáil Haníje kormányfő pedig a helyettese. Ezenkívül tagja lesz annak három független miniszter valamint Mohammed Dahlán, a Fatah magas rangú tisztségviselője, akinek feszült a viszonya Hamásszal, valamint több palesztin biztonsági erő vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik