Nagyvilág

Létrejön a palesztin-izraeli csúcs

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy a jövő héten találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfővel - ez lenne a felek első megbeszélése azóta, hogy az amerikai külügyminiszternek nemrégiben megígérték: kéthetente rendszeresen találkoznak.

Abbász kedden betlehemi keresztény vezetőknél tett húsvéti látogatásán jelentette be az izraeli miniszterelnökkel tartandó találkozót, bár annak helyét és a megbeszélésen megvitatandó kérdések körét nem hozta nyilvánosságra.

Olmert szóvivője egyelőre nem kommentálta a bejelentést. Az izraeli miniszterelnök azonban korábban úgy nyilatkozott, hogy a palesztin egységkormány megalakítása – amelyben az Abbász vezette Fatah párt az Izrael által bojkottált Hamász radikális iszlamista mozgalommal osztozik a hatalmon -, valamint a tíz hónappal ezelőtt foglyul ejtett két izraeli katona fogva tartása lehetetlenné teszi, hogy Abbász és Olmert megbeszélésén érdemi előrelépés történjen a végleges izraeli-palesztin békeszerződés megkötése, a független palesztin állam megalapítása felé.

Az Izraelt és a palesztinokat leginkább megosztó kérdések közé tartozik a majdani önálló palesztin állam határainak megvonása, Jeruzsálem sorsának rendezése, valamint az Izrael állam megalakulása után 1948-ban lakóhelyükről elmenekült palesztinok és hozzátartozóik hazatérési joga.

II. Abdalláh jordániai király egy keddi interjújában úgy vélekedett, hogy ha Izrael (békében) létezni akar a világ több mint egymilliárd muzulmánja mellett, akkor békét kell kötnie. Az uralkodó megjegyezte, hogy az arab országok márciusi csúcsértekezletükön már kinyilványították békevágyukat. A király felszólította “Izrael népét”: tudatosítsa magában, hogy a csúcson előterjesztett béketerv egyedülálló lehetőséget kínál az arab-izraeli konfliktus történetében (a válság rendezésére).

II. Abdalláh szerint legfőbb ideje, hogy az izraeli lakosság munkálkodjék a zsidó állam vezetőinek meggyőzésén, miszerint az arab békekezdeményezés keretében béketárgyalásokat kell folytatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik