Nagyvilág

Könnygázzal oszlattak a párizsi metróban

A francia jobboldal elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy volt belügyminiszter szerdán védelmébe vette a rendőröket, miután egy jegy nélkül utazó utas előállítása előző este több órás zavargássá fajult a párizsi metróban.

„Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol normálisnak tekintik, ha valaki nem vesz jegyet. (…) Ha a rendőrség nem azért van, hogy minimális rendet tartson, akkor mi a szerepe?” – jelentette ki a miniszteri posztjától elnökjelöltsége miatt előző nap megvált Nicolas Sarkozy a France Info hírrádióban. Hozzátette: „Nem vagyok belügyminiszter, nem tudom a részleteit annak, ami történt, de mégsem adhatunk annak igazat, aki jegy nélkül akart utazni, és megütött egy rendőrt”.


Nem sokkal éjfél után könnygázzal oszlatták szét a rendőrök azt a megközelítőleg kétszáz fiatalt, akivel a délután és az este folyamán összecsapásokra került sor a Gare du Nord pályaudvar alatti átjárókban és metrómegállóban, illetve a közeli utcákban.

A prefektúra tájékoztatása szerint 13 személyt állítottak elő, köztük azt a metróba jegy nélkül bejutni próbálkozó 33 éves férfit, aki megütött egy jegyellenőrt. Az utast a metróban járőröző rendőrök azonnal felelősségre vonták.



Könnygázzal oszlattak a párizsi metróban 1

Egy fiatalember betöri egy hirdetõtábla üvegét a párizsi Gare du Nord metrómegállóban (fotó: MTI/EPA)


A zavargások akkor kezdődtek, amikor egytucatnyi utas túl brutálisnak ítélte meg a szabálytalanul közlekedő utas előállítását. A rendőri erőkkel szemben egyre ellenségesebb metróba szorult tömeg kamerák kereszttüzében műanyag üvegekkel kezdte el dobálni az erősítést kérő rendőröket.

A könnygázzal teli metrófolyosókon menekülő utasok között bevásárló kocsikkal, szemetesekkel és fémrudakkal felszerelt személyek kirakatüvegeket, ital- és ételautomatákat, valamint útvonaljelző táblákat próbáltak összetörni. Az egyik metrókasszában tűz ütött ki, amelyet a tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk. Személyi sérülés nem történt.


Az elnökválasztási kampány közepén történt erőszakos incidens Julien Dray, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) szóvivője szerint jól illusztrálja a rendőrség és a lakosság között kialakult szakadékot, erőszakot és feszült hangulatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik