Nagyvilág

Kilépett a pártból a volt cseh kormányfő

Elhagyta a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD) Milos Zeman volt pártelnök, kormányfő, miután nyílt vitába keveredett Jirí Paroubek jelenlegi pártelnökkel.

Zeman azután döntött pártja elhagyása mellett, hogy tudomására jutott: feljelentést tettek ellene, mert felelősnek tartják azért, hogy a kilencvenes évek második felében a szociáldemokraták történelmi prágai székhelyének visszaszerzése ügyében olyan szerződést kötött egy ügyvéddel, amely nagyon kedvezőtlen a párt számára.

Zeman szerint a feljelentést Paroubek kezdeményezte, s tiltakozásul ez ellen azonnali hatállyal kilép a pártból. A legnagyobb ellenzéki párt mai vezetője ezt az állítást azonnal cáfolta, s kijelentette: ha Zeman nyíltan megismétli, akkor valóban feljelenti őt, de rágalmazás címén.

Jirí Paroubek szerint Zeman egyetlen célja: befolyást gyakorolni a párt hétvégi tisztújító kongresszusára. Bár a volt kormányfő néhány éve kivonult a nagypolitikából, pártjában továbbra is jelentős befolyással bír. A szociáldemokraták hétvégi tisztújító tanácskozásán az egyetlen elnökjelölt maga Paroubek. Zeman már korábban bírálta Paroubeket, s jelezte, hogy mást szeretne látni pártja élén.

A CSSD évek óta bírósági perben áll Zdenek Altner jogásszal, aki a kilencvenes évek végén visszaszerezte a pártnak nagy értékű történelmi prágai székhelyét. A szociáldemokraták, akik akkoriban nehéz anyagi helyzetben voltak, azonban mind a mai napig nem fizették ki a jogásznak a megígért jutalom teljes összegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik