Külföld

Merkel-Sarkozy találkozó Berlinben

admin
admin

2007. 02. 12. 18:41

Az Európai Unió helyzetéről és ezen belül az európai alkotmányozás jövőjéről tárgyalt Berlinben Angela Merkel német kancellár Nicolas Sarkozy francia belügyminiszterrel, a jobboldal elnökjelöltjével.

A tárgyalásokról érdemben a kancellári hivatal semmit nem hozott nyilvánosságra: a német kancellár asszony még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy Berlin beavatkozik az április végén tartandó francia elnökválasztás kampányába. A kiegyensúlyozottság érdekében Angela Merkel még arra is ügyel, hogy március elején ugyancsak Berlinben találkozzék Ségolene Royallal, a francia Szocialista Párt elnökjelöltjével, aki éppen vasárnap ismertette programját.

Értesülések szerint az európai alkotmány kérdését illetően nem közeledtek az álláspontok. Merkel kancellár arra törekszik, hogy a lehető legteljesebb formában őrizzék meg a francia és a holland népszavazáson 2005-ben elutasított, ám tizenhét tagállam által ratifikált tervezet szövegét.

A konzervatív UMP elnökjelöltje viszont egyfajta, az intézmények reformját hangsúlyozó minialkotmány mellett van, szocialista riválisa pedig annak szociális jellegét erősítené. Berlini kormányforrások azt közölték, hogy Merkel meg akarja várni a francia elnökválasztás kimenetelét, s azt követően kíván javaslatokat előterjeszteni az alkotmányozó folyamat felgyorsítására.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.