Nagyvilág

ENSZ-szankciókra számíthat Irán

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók végrehajtását, ugyanakkor továbbra sincs szó külön uniós intézkedésekről.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője előzőleg megerősítette, hogy az unió folytatni kívánja a párbeszédet Teheránnal. A miniszterek már januári találkozójukon jelezték, hogy az EU-tagországok teljes egészében és késlekedés nélkül végrehajtják az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránnal szembeni büntetőintézkedéseit, most ezt a döntést hagyták jóvá hivatalosan, a vita nélkül elfogadott napirendi pontok között – szivárogtatták ki uniós diplomaták. Az intézkedések elvben két héten belül életbe léphetnek.


A BT közvetlenül az év végi ünnepek előtt határozott arról, hogy Teherán ellen két hónapon belül büntetőintézkedések lépnek életbe, ha nem mond le urándúsítási terveiről. A szankciók a gyanús tevékenységet segíteni képes anyagok és eljárások kivitelének beszüntetését, az atomprogramhoz kötődő magas rangú személyek utazásainak korlátozását és javaik befagyasztását is magukban foglalhatják.


Az EU-miniszterek már januárban üdvözölték a döntést, szükségesnek és arányosnak nevezték azt, továbbá állást foglaltak arról, hogy az említett intézkedéseket teljes egészében és gyorsan alkalmazni kell. Leszögezték ugyanakkor, hogy később a szóban forgóknál bővebb körű szankciók következhetnek, ha Irán továbbra is ragaszkodik álláspontjához.


A brüsszeli találkozóra érkezve az elnöklő Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter elmondta, hogy most Irántól vár javaslatokat az EU. Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyekben illetékes főtárgyaló a hét végén kijelentette, hogy Irán nem akar atomfegyver birtokába jutni, és kész három héten belül válaszolni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a teheráni atomprogrammal kapcsolatos minden kérdésére. Mahmúd Ahmedinazsád iráni elnök arról beszélt, hogy Teherán nem hagy fel atomprogramjával, de kész tárgyalni nyugati partnereivel.


A hétfői uniós külügyminiszteri nyilatkozatok megerősítették azt is, hogy az EU szeretne kedvező jelet küldeni Szerbiának az uniópárti erők kormányalakításának ösztönzésére. Ennek jegyében várhatóan kilátásba helyezik a tavaly befagyasztott társulási tárgyalások automatikus folytatását, amint ilyen összetételű kabinet alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik