Nagyvilág

Szervezni kezdték Al Gore elnökjelölti kampányát

Al Gore támogatói csendben szervezni kezdték, hogy a volt amerikai alelnök is induljon a 2008-as elnökválasztáson, jóllehet a politikus nem mutat érdeklődést az elnökjelöltség iránt - írta a townhall hírportál pénteken.

Az utóbbi években a környezetvédelem jegyében a világot járó politikus már többször közölte, nem pályázza meg az elnökséget. A 2000-es elnökválasztás idején mögötte állt tanácsadók és szakemberek ennek ellenére úgy döntöttek, előkészítik Gore elnökjelölti kampányát.

A szervezésben részt vesz Elaine Kamarck, Bill Clinton volt elnök egykori tanácsadója és a 2000. évi Al Gore-kampány “politikai guruja” is, aki azt mondta: törekvésük még nem biztosíték arra, hogy Al Gore megpályázza az elnökjelöltséget. Az éppen Londonban tartózkodó Gore irodájában közölték, hogy a volt alelnöknek nincs köze az akcióhoz. Szóvivője azt mondta, Gore jelenleg egyetlen kampány folytat, a globális felmelegedés ellen.

Becslések szerint Al Gore, Tennessee állam egykori szenátora, aki az utóbbi években megfordult a Google és az Apple cégek igazgatótanácsában, “könnyedén” össze tudna gyűjteni 50 millió dollárt kampányához. Támogatói azt is hangsúlyozzák, hogy Gore egyedülálló elnökjelölt lehetne, hiszen Nobel-békedíjra és egy dokumentumfilmjéért Oscar-díjra is jelölték.

Független elemzők emlékeztetnek arra, hogy az előző elnökválasztások idején a Demokrata Párt többször “produkált” olyan pályázót, aki viszonylag későn, az előválasztási folyamat során tört előre és vezető pozíciót szerzett; ilyen volt például Jimmy Carter 1976-ban, Michael Dukakis 1988-ban, Bill Clinton 1992-ben és John Kerry 2004-ben.


“Előválasztási őrület”


Őrült előválasztási tempót jósol a 2008-as amerikai elnökválasztás előtt a The Washington Post, amely szerint a felgyorsult folyamat már veszélyezteti a választások demokratikus jellegét. A két nagy párt elnökjelöltje egy év múlva ilyenkor már valószínűleg ismert lesz, ugyanis több nagy szövetségi állam, köztük Kalifornia, Michigan, Pennsylvania és Illinois 2008. február 5-re előre kívánják hozni előválasztásaik időpontját.


A jelenlegi, még képlékeny előválasztási menetrend szerint a Demokrata Párt január 14-én és január 19-én tartja elnökjelölő pártgyűlését Iowában, illetve Nevadában. New Hampshire-ben január 22-én tartanának előválasztásokat, Dél-Karolinában január 29-én. Az említett nagy államokban február 5-én kérdeznék meg a választók véleményét.


A The Washington Post szerint ez a feszített elnökjelölt-választási tempó az országosan ismert és nagy bankszámlájú pályázóknak kedvez. A hátsó sorokból előretörő politikusoknak kevés esélyük marad, hiszen nem lesz idejük megismertetni magukat és pénzt gyűjteni. Szinte megszűnik annak az esélye, hogy erős pályázók törjenek előre és szerezzék meg a vezetést,


A liberális hangvételű The Washington Post szerint a 2008-as elnökválasztást megelőző kampányhajszán már nem lehet változtatni, de a pártoknak össze kell fogniuk, hogy 2012-re megváltozzon a helyzet és egy ésszerűbb ütemű előválasztási menetrendet állapítsanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik