Nagyvilág

Szájer és társai lemondanak EP mentelmi jogukról

Szájer József, az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője és a kordonbontásban részt vett többi képviselőtársa le kíván mondani európai parlamenti mentelmi jogáról.

Szájer szerdán Brüsszelben bejelentette: szándékáról levélben tájékoztatta Hans-Gert Pötteringet, az EP elnökét. A mentelmi jogról való lemondást azzal indokolta, hogy az ellenük Magyarországon megindult eljárást szeretnék felhasználni igazuk bizonyítására, arra, hogy kiderüljön: a kordon mindenféle jogi alapot nélkülözött, és súlyosan korlátozta a polgárok szabadságjogát.


Nem él a bejelentés

Tabajdi Csaba, az EP MSZP-s delegációjának vezetője a tervezett lépésről úgy vélekedett, hogy ehhez önmagában a bejelentés nem elég, hanem végig kell menni egy hosszadalmas procedúrán. Szájer közölte: kedden tájékoztatta Pötteringet, valamint José Manuel Barrosót, az EU-bizottság elnökét, Joseph Dault, az EP néppárti frakciójának vezetőjét, illetve a néppárti frakció elnökségét a pénteki budapesti történésekről. “Azok az érintettek, akiket ezekről a kérdésekről tájékoztattam, az együttérzésüket és szolidaritásukat fejezték ki, s világossá tették azt, hogy a polgári szabadságjogok tiszteletben tartása az egyik alapvető európai érték, s hogy ebben az ügyben további lépések várhatóak a következő időszakban” – mondta.

Arra kérdésre, hogy ezek szerint elmondható-e, hogy Pöttering és Barroso együttérzését és szolidaritását fejezte ki a Fidesz-akcióval, Szájer azt válaszolta: “Barroso és Pöttering azt nyilatkozták, hogy tájékozódnak ebben az ügyben. S annak alapján, amit elmondtam, az volt a beszélgetés lényege, hogy a polgári szabadságjogok tiszteletben tartása egy alapvető európai érték, s hogy ha szükségesnek ítélik jogi lépéseket tételét az ügyben, azt megteszik.” Szájer egyelőre egy konkrét lépésről tudott beszámolni: mint mondta, Barroso felkérte Franco Frattinit, a bizottság jogi biztosát, hogy tájékozódjon.


Az EP példát mutat

A fideszes képviselő az Európai Parlament épülete előtt tájékoztatta az újságírókat minderről, mert – mint mondta – bizonyítani akarta: senki sem akadályozza, hogy egy EP-képviselő az épület közvetlen közelében tartsa sajtótájékoztatóját. Hozzátette: az illetékes szervek a tüntetéseket, a gyűléseket sem akadályozzák az EP közelében. Ugyanakkor elismerte, hogy “itt is vannak szabályai a politikai véleménynyilvánításnak”.

Szájer szavaira reagálva Tabajdi Csaba azt mondta magyar újságíróknak, hogy képviselőtársának inkább európai parlamenti munkája végzésével kellene foglalkoznia. A fizetését ugyanis nem azért kapja a magyar választópolgároktól, hogy “sározza, vagy megpróbálja döntögetni itt Brüsszelben a magyar kormányt”. Tabajdi szerint példa nélküli az Európai Parlament történetében, hogy egy magát demokratikusnak mondó párt EP-képviselője átlépje a törvényt, s jogi, illetve politikai szempontból is nagyon rossz példát mutasson egy jogállamban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik