Nagyvilág

Kitartó és pragmatikus elnökre vágynak az amerikaiak

A Ronald Reaganhez hasonló állhatatos és a Franklin Delano Roosevelthez hasonló pragmatikus elnökre vágyik az amerikaiak többsége - derült ki a Zogby International felméréséből.

Az első fekete elnök?

Barack Obama illinois-i szenátor kedden bejelentette, megalakítja az elnökjelöltségét előkészítő bizottságot. A 45 éves demokrata párti politikus, aki az amerikai törvényhozás felsőházának egyetlen fekete bőrű tagja, honlapján reményét fejezte ki, hogy ő lehet az első afro-amerikai elnök.

A közvélemény-kutató cég 850 ember körében végzett országos felmérést arról, mely tulajdonságokat értékelnek leginkább a nagy elnökökben és szerintük milyen képességekre volna ma szüksége a Fehér Ház első emberének.

Az amerikaiak – akik a nagy elnökök közül ötről, George Washingtonról, Abraham Lincolnról, Franklin Delano Rooseveltről, John F. Kennedyről és Ronald Reaganről nyilatkozhattak – leginkább egy reagani személyiséget tartanának alkalmasnak az Egyesült Államok vezetésére. A megkérdezettek 28 százaléka a távlatokban való gondolkodást értékelte a néhai Ronald Reaganben, valamint azt, hogy ellenségeinek kemény kritikái közepette is kitartott és állhatatosan követte az utat, amelyet megkezdett.

Reagant nem sokkal követi a vágyott elnökök sorában Franklin D. Roosevelt, akit a válaszolók 26 százaléka pragmatizmusa és reménykeltő személyisége miatt értékelt nagyra, és azért, mert erőt adott a bajban levő nemzetnek, az elnyomott népek ügyének szószólója volt.

A felmérés szerint az amerikaiak érdekes módon legkevésbé Washingtont, az első amerikai elnököt tartanák megfelelő személynek arra, hogy a mai Amerikát vezesse. Csak 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy az 5 éve háborúban álló Egyesült Államokat George Washington megfelelően irányítaná, holott ő vezette a függetlenségi háborút. John F. Kennedyre 21 százalék voksolt, és 16 százalék látná szívesen az elnöki székben Abraham Lincolnt.

A Zogby International szerint Reagan képességeit a férfiak és a nők egyaránt első helyre sorolták, bár a gyengébb nemnek csak 25 százaléka voksolt rá, míg a férfiaknak 32 százaléka. A nők körében második helyen 23-23 százalékos eredménnyel Roosevelt és Kennedy végzett.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik