Nagyvilág

Amerikai csapás Szomáliában

Az Egyesült Államok egyik repülőgép-hordozóját Szomália partjaihoz küldte, miután kedden légitámadást hajtott végre feltételezett al-Kaida-célpontok ellen.

Az amerikai haditengerészet ötödik flottájának tájékoztatása szerint az Eisenhower repülőgép-hordozót a sürgős helyzetre való tekintettel a Perzsa-öbölből az Indiai-óceánra, Szomália partjainak közelébe vezényelték. A szomáliai kormány egyik tisztviselője kedden bejelentette, hogy előző nap az amerikaiak több támadást intéztek az al-Kaida-terrorszervezet feltételezett tagjai ellen Szomália déli részén, ahol egy kiképző központ működött. Az amerikaiak végezni akartak azokkal a terroristákkal, akik 1998-ban pokolgépes merényletet hajtottak végre az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen. Szomáliai kormányforrások szerint a támadásnak sok halottja van. A támadás tényét eddig még nem erősítette meg a Pentagon, a BBC beszámolója szerint azonban órákon belül hivatalos tájékoztatást ad ki az amerikai védelmi minisztérium.


Az elnök támogatja


Egy szemtanú arról számolt be, hogy egy AC-130-as csatarepülőgép legalább két csapást mért a Ras Kambonitól 250 kilométerre északra fekvő Afmadow közelében. Az AC-130-as a szomszédos Dzsibutiban lévő amerikai támaszpontról indult a bevetésre más források szerint. A támadás egyik célpontja Abu Talha al-Szudani volt, aki a pénzügyi hátteret biztosította az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetségei ellen merényletet elkövető Fazul Abdullah Mohamednek, illetve Szaleh Ali Szaleh Nabhannak. Mindkettőt az al-Kaida vezetőiként tartják számon, akiket a szomáliai fővárost, Mogadishut korábban uraló iszlám szélsőségesek bujtattak. Úgy tudni, hogy a múlt hónapban, amikor az etióp erők kiszorították az iszlámistákat Mogadishuból, a két férfi a kenyai határ felé menekült.

A támadásra egy nappal azután került sor, hogy etióp katonák elfoglalták Szomália déli részén az iszlámisták egyik rejtekhelyét, amelyet gyaníthatólag az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet használt támaszpontként. Szomáliai tisztviselők elmondták, hogy az iszlám szélsőségesek fő erejével Ras Kamboninál szálltak szembe, elvágták őket fő menekülési útvonaluktól, a tengertől, amelyen amerikai hadihajók cirkáltak. Ezzel párhuzamosan a kenyai hadsereg megakadályozta, hogy az iszlámisták átkeljenek a kenyai határon.

Abdullahi Yusuf szomáliai elnök kedden kijelentette: helyesnek tartja, hogy az amerikaiak csapást mértek a terrorizmussal gyanúsított személyekre. Hangoztatta: az Egyesült Államoknak joga van ahhoz, hogy támadja azokat a személyeket, akiket a kenyai, illetve a tanzániai képviselete elleni merénylettel gyanúsít.

Polgárháborús helyzet

Az USA most azokról az iszlámista csoportokról feltételezi, hogy kapcsolatban állnak az al-Kaidával, amelyeket nemrég egészen a kenyai határig szorított vissza etióp segítséggel az állami hadsereg. Szomáliában már évek óta polgárháború dúl, néhány héttel ezelőtt azonban a nemzetközi segítséggel életre hívott, ám az iszlámista erőkkel szemben egyre inkább teret vesztő átmeneti kormány oldalán beavatkozott a harcokba Etiópia, s ez gyors fordulatot hozott. Az ország legnagyobb része, így a főváros, Mogadishu ismét a kormányerők ellenőrzése alatt áll, s az iszlám fegyvereseket immár a kenyai határtérségig szorították vissza.


Mindez azonban nem hozott békét az afrikai ország számára, sőt. A fővárosban szombaton Etiópia-ellenes tüntetők százai köveket hajigáltak, gumiabroncsokat égettek és a Le Etiópiával! jelszót skandálták. Etióp katonák a levegőbe leadott lövésekkel oszlatták szét a tömeget, s vasárnap kormánykatonák járőröztek a fővárosban, hogy elejét vegyék újabb erőszakos demonstrációknak. A heves tüntetések nyomán a kelet-afrikai ország védelmi minisztere bejelentette a fegyveres milíciák kötelező leszerelésének bizonytalan időre való elhalasztását. Közben iszlámisták röplapokat terjesztenek, amelyeken óva intik a lakosságot attól, hogy együttműködjenek az etióp csapatokkal vagy a kormánykatonákkal. “Aki az ellenséggel közösködik, azt magát is ellenségnek tekintjük és súlyosan megbüntetjük” – olvasható a röpcédulákon.

Solana ENSZ-békefenntartókat küldene Szomáliába


A helyzetre reagálva néhány órával az amerikai támadás előtt Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja azt javasolta, hogy az ENSZ is küldjön békefenntartókat a térségbe, miután megérkeztek oda az Afrikai Unió első egységei. A politikus felvetéséről hétfőn beszélt újságíróknak New Yorkban azután, hogy tárgyalt a kérdésről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Solana úgy vélekedett, hogy a lépésre azért is szükség van, mert az Afrikai Unió a szudáni Dárfúr térségben végzett hasonló feladat mellett nem képes egy második, ilyen nagy feladattal járó művelet végrehajtására.


Az unió főmegbízottja kiemelte: nem vár azonnali választ felvetésére, a békefenntartással foglalkozó szakértőknek még elemezniük kell a helyzetet az északkelet-afrikai országban. Addig is azonban el lehet gondolkodni a kezdeményezésen – tette hozzá végezetül Solana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik