Külföld

Irán ragaszkodik az atomprogramjához

admin
admin

2007. 01. 08. 13:50

Teherán soha nem enged a nemzetközi nyomásnak, hogy feladja jogát a nukleáris technológia megszerzésére – jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatolláh.

„Az iráni nemzet biztosan nem adja fel jogát a nukleáris technológia megszerzésére, s az iráni tisztviselőknek sincs felhatalmazásuk arra, hogy ettől megfosszák a nemzetet” – mondta egy síita vallási ünnep alkalmából Szajed Ali Hamenei ajatolláh. A vallási és politikai vezetőt első alkalommal mutatták az állami televízióban azóta, hogy a világhálón múlt csütörtökön megjelent hírek szerint meghalt. Teherán cáfolta az értesülést.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tavaly december 23-án fogadott el szankciókat Irán ellen, amelynek keretében megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz előállítására, atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek gyártására.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a Nyugatnak bele kell törődnie, hogy együtt kell élnie az atomenergiát hasznosító Iránnal, a BT büntető intézkedéseket elrendelő határozatát pedig papírfecninek nevezte, amely nem oszthatja meg az iráni népet.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.