Nagyvilág

Brit területre tart igényt Argentína

Argentína megerősítette, hogy nem mond le az 1833-ban brit fennhatóság alá vont Malvin – angol nevükön Falkland – szigetekről.

A Buenos Aires-i külügyminisztérium helyi idő szerint kedd este kiadott nyilatkozata leszögezi: a szigetcsoport feletti fennhatóság átvétele „állandó, megváltoztathatatlan célja” az argentin kormánynak. A minisztérium értetlenségét hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia nem hajlandó tárgyalásokra Argentína területi követeléséről, holott erre az ENSZ és az Amerikai Államok Szervezete egyértelműen felszólította.

Nagy-Britannia 1833. január 3-án foglalta el a szigeteket, és saját tengerentúli területének tekinti a szigetcsoportot. Az argentin külügyminisztérium a brit „megszállás” kezdetének évfordulójához időzítette nyilatkozatát, amely szerint a brit erők jogtalanul űzték el 174 évvel ezelőtt a szigeteken törvényesen ott tartózkodó argentin lakosokat és hatóságot. Az dél-amerikai állam hadserege 1982 áprilisában ellenőrzése alá vonta egy időre a szigeteket, háborút robbantva ki ezzel Argentína és Nagy-Britannia között.

A rövid háború a dél-amerikai ország vereségével végződött, de Buenos Aires azóta is minden évben megismétli, hogy jogot formál a területre. A mintegy 200 kis szigetből álló, hozzávetőleg 12 ezer négyzetkilométer összterületű szigetcsoport az Atlanti-óceán déli medencéjében fekszik, Argentína déli partjaitól mintegy 600-800 kilométerre. Mintegy 1700 jelenlegi lakosa angol és skót származású.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik