Külföld

Az exminiszter híveit sejtik a bangkoki merenylet mögött

admin
admin

2007. 01. 01. 10:13

A hadsereg által kinevezett thaiföldi kormány hétfőn azt közölte, hogy feltehetően a posztjáról szeptember közepén eltávolított előző miniszterelnök, Thakszin Sinavatra támogatói követték el azt a robbantássorozatot, amely három embert ölt meg a szilveszteri ünnepségekre készülő fővárosban, Bangkokban.

A kilenc pokolgéppel végrehajtott terrorcselekmény összesen 38 sebesültje közül kilenc külföldi volt, köztük négy magyar. Egyikük, egy nő a lábán sérült meg súlyosan, s mint Balogh András bangkoki nagykövet az MTI-nek elmondta, az egyik legfelkészültebb thaiföldi specialista vezetésével több órás műtétet hajtottak végre rajta, hogy a lábát megmentsék.


Szurajud Csulanon kormányfő hétfőn azt mondta, hogy a hatalmukat elvesztett emberek, köztük Thakszin Sinavatra támogatói állhatnak a robbantások mögött, amelyek miatt Bangkokban leállították a szilveszter éjszakájára tervezett utcai mulatságokat.


“A különböző titkossszolgálatoktól kapott, bizonyítékokon alapuló értesülések arra utalnak, hogy (a merénylők) politikai hatalmukat elvesztő csoportokból kerültek ki” – mondta a sajtótájékoztatóján Szurajud kormányfő, közvetve cáfolva azokat a feltételezéseket, amelyek szerint muzulmán lázadók lehettek a merénylők.


Hozzátette, hogy egyelőre még nem tudják megmondani, hogy konkrétan milyen csoport követte el a merényleteket. Azt azonban nem árulta el, hogy milyen bizonyítékok utalnak a robbantások politikai összefüggéseire.


Az exminiszterelnök nem sokkal később ügyvédje útján határozottan tagadta, hogy köze lenne a merényletekhez, és óva intette utódját az elsietett következtetésektől.


Thakszin Sinavatra volt kormányfőt tavaly szeptember 19-én, vértelen katonai puccsal távolították el hatalmából.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.