Nagyvilág

Rendkívüli állapot Szomáliában

Az ideiglenes kormány katonái az etióp hadsereg támogatásával csütörtökön kiszorították a fővárosból, Mogadishuból az iszlámista fegyvereseket.

Abdirahman Dinari, az ideiglenes kormány szóvivője jelentette be, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje rendkívüli állapotot hirdetett az országban. A szomáliai iszlámista mozgalom fegyveresei közben elhagyták Mogadishut, ezután pedig a kormányerők oldalán álló klánok milicistái ellepték a főváros utcáit, elfoglalták a kulcsfontosságú intézményeket, az elnöki palotát és a fővárosi repülőteret.

Alpha Oumar Konaré, az Afrikai Unió elnöke szerdán felszólította Etiópiát, hogy azonnal vonja ki erőit Szomáliából. Egyúttal sürgette a szomáliai kormányt és az ellene harcoló Iszlám Bíróságok Tanácsát, hogy vessenek véget az ellenségeskedéseknek, és újítsák fel az Arab Liga égisze alatti béketárgyalásokat, amelyek a múlt hónapban félbeszakadtak. Szomália etiópiai küldötte viszont kijelentette, hogy az etióp-szomáliai erők addig szándékoznak ostromolni a fővárost, amíg az iszlámisták le nem teszik a fegyvert.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Iszlám Állam Irakban nevű iraki csoport csütörtökön felszólította a világ muzulmánjait, hogy pénzzel, fegyverekkel és emberekkel támogassák a szomáliai iszlámistákat, és “imádkozzanak az ellenség feletti győzelmükért”.


Szomália “afrikai Irakká” is válhat


Etiópia első győzelmét aratta a szomáliai iszlámistákkal szemben, de fennáll annak a veszélye, hogy az etióp csapatok elmerülnek az esetleg egyfajta “afrikai Irakká” váló Szomáliában és ingatag lesz a helyzet Afrika szarván – vélik szakértők. Sally Healy, a nemzetközi kapcsolatokat kutató londoni Catham House szakértője szerint Etiópia és az általa támogatott szomáliai ideiglenes kormány hadereje számára a fő nehézséget nem annyira a szomáliai főváros, Mogadishu elfoglalása, mint inkább megtartása jelenti majd.


Roland Marchal, a párizsi Nemzetközi Tudományok és Kutatások Központjának kutatója valószínűnek tartja, hogy Szomáliában városi hadviselésre, városközpontokban elkövetett támadásokra kell berendezkedni. Szomáliában az irakihoz vagy afganisztánihoz hasonló helyzet alakulhat ki, afrikai módra.


A szakértők egyöntetű véleménye szerint fennáll a veszély, hogy Etiópia szomáliai háborúja láncreakciószerűen megingatja a helyzetet Afrika szarván: így például tovább éleződhetnek az ellentétek Etiópia és a szomáliai iszlámistákat támogató szomszédja, Eritrea között. A helyzet megérett egy regionális konfliktus kirobbanására – figyelmeztet Kurt Schillinger, az iszlám radikalizmussal és terrorizmussal foglalkozó dél-afrikai szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik