Nagyvilág

Amerikai bíró ítélte kártérítésre Iránt

Közel negyedmilliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte Iránt egy amerikai szövetségi bíró másfél tucat amerikai katona egy évtizeddel ezelőtt Szaúd-Arábiában történt megölése miatt.

Royce Lamberth bíró pénteken kihirdetett ítéletében 254,4 millió dolláros kártérítést ítélt meg a több mint négy éve kezdődött peres eljárás lezárásaként.

1996 júniusában az amerikai légierő 19 tagja halt meg egy szaúd-arábiai pokolgépes merényletben: a terroristák a Khobar közelében lévő dahrani légitámaszpont lakóépületeinél robbantották fel teherkocsiba rejtett pokolgépüket, azoknál az épületeknél, ahol a támaszponton lévő amerikai személyzet lakott. Az ítélet szerint a kártérítést 17 áldozat családtagjainak kell megfizetni.

Lamberth bíró döntése meghozatalakor jelentős részben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozásának eredményeire támaszkodott. A bíró bizonyítottnak látta, hogy a merényletben felhasznált robbanóanyagot az Irán támogatását élvező Hezbollah síita szervezet és az iráni Forradalmi Gárda által a libanoni Bekaa-völgyben működtetett táborban állították össze, a robbantást pedig a Forradalmi Gárda egyik tábornoka által toborzott személyek hajtották végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik