Nagyvilág

Castro mégsem haldoklik?

Fidel Castro kubai vezető nem rákos és nincs a halálán - hangoztatták magas rangú havannai kormánytisztviselők egy kétpárti amerikai parlamenti küldöttségnek ez utóbbi vasárnapi közlése szerint.

A washingtoni kongresszus 10 fős küldöttsége a republikánus párti Jeff Flake vezetésével utazott Havannába. A vasárnap zárult háromnapos látogatás során az amerikai honatyák magas rangú kubai vezetőkkel, köztük Felipe Pérez Roque külügyminiszterrel és Ricardo Alarcón de Quesada parlamenti elnökkel találkoztak.


Flake havannai sajtóértekezletén állást foglalt amellett, hogy az Egyesült Államok adjon kedvező választ arra, hogy Raúl Castro ideiglenes kubai államfő december 2-án párbeszédet ajánlott Washingtonnak. A képviselő emlékeztetett arra, hogy Washingtonnak komoly vitái vannak a kubai kormánnyal.


Flake elmondta azt is: vendéglátóik részleteket nem közöltek velük Fidel Castro egészségi állapotáról, de azt hangoztatták, hogy a kubai vezető nem szenved rákban, állapota nem válságos és visszatér majd a közéletbe.


Havanna államtitokként kezeli Castro egészségi állapotát, amióta a 80 éves kubai vezetőt július végén bélvérzést követően megműtötték. Fidel Castrót a műtét óta ismeretlen helyen ápolják, nyilvános rendezvényen utoljára július 26-án mutatkozott. Októberben közzétettek róla egy videofelvételt, amelyen úgy tűnt, nagyon gyenge, még a járás is nehezére esik. John Negroponte amerikai hírszerzési igazgató a pénteki The Washington Postban úgy nyilatkozott, hogy Castro nagyon beteg, a halálán van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik