Nagyvilág

Rászedték a magyar munkásokat Spanyolországban

Eddig mintegy nyolcvan ember érkezett Magyarországról a spanyolországi Valenciába narancsszedésre egy magyarországi munkaközvetítő szervezésében: 35-40 fő már vissza is tért, mert munkaszerződés nélkül és az ígértnél jóval alacsonyabb fizetéssel foglalkoztatják őket.

Szabó Ferenc barcelonai főkonzul úgy értesült, hogy időközben újabb 30 fős csoport indult el Magyarországról a spanyol városba. A diplomata szóbeli megállapodás alapján, írásban rögzített feltételek nélkül senkinek sem javasolja, hogy külföldre induljon munkát vállalni. Négy megtévesztett magyar munkavállaló kereste fel eddig a barcelonai főkonzulátust, akik elmondták, hogy egy internetes munkahirdetésre jelentkeztek, és egy magyar hölgytől Budapesten kaptak szóbeli tájékoztatást a Valencia környéki, magas fizetéssel és szállással járó narancsszedési munkáról.

A főkonzul értesülései szerint körülbelül három héttel ezelőtt egy ötvenfős, majd két héttel később egy harmincfős csoport érkezett Valenciába a helyi cégbíróság nyilvántartásában nem szereplő magyarországi társaság közvetítésével. Munkaszerződést eddig senkivel nem kötöttek, lényegében tehát illegális munkavállalókként tartózkodnak az ibériai országban. Sőt, a céget Spanyolországban képviselő két magyar férfi a hivatalos ügyek intézésére hivatkozva több munkavállalótól is begyűjtötte az útleveleket, ami teljes mértékben jogszerűtlen lépés.

A fizetés mértéke jóval elmarad attól, amiben előzetesen szóban megegyeztek a közvetítőkkel, sőt néhányan a remélt több száz euró helyett még adósságot is felhalmoznak, mivel a foglalkoztató olykor a munkabér összegét is meghaladó szállásdíjat, illetve egyéb eljárási díjat von le. Így nemcsak a külföldön szerencsét próbáló magyarok kinti megélhetése került veszélybe, de sokuknak már a hazautazásra sincs pénze. Munkát ráadásul nem is biztosítanak folyamatosan, és a fűtetlen szállás színvonala is messze elmarad a korábbi ígéretektől.

A külképviseleten jelentkezett magyarok szerint – mondta a diplomata – az elmúlt hetekben érkezett 80 munkásból 35-40 fő már hazament, egyesek az útlevelüket is hátrahagyva. Ezen a héten hétfőn pedig állítólag újabb 30 fős csoport indult el saját költségén Magyarországról a jól fizető spanyolországi munkavállalás reményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik