Nagyvilág

Francia nemzetgyűlés: a román csatlakozás gyógyír Trianonra

Románia 2007. januári EU-csatlakozásával feloldódhatnak azok a feszültségek is, amelyek Trianon miatt Magyarországon létrejöttek. Erről a Francia Nemzetgyűlés francia–magyar baráti tagozatának elnöke beszélt szerdán Budapesten.

Ezeket a feszültségeket a magyar, szlovák és román csatlakozással az Európai Unión belüli együttműködések oldhatják fel – jelentette ki Jean-Michel Ferrand. Az általa vezetett francia nemzetgyűlési delegációt Mandur László, az Országgyűlés alelnöke fogadta.

Jean-Michel Ferrand kiemelte: tisztában van vele, hogy az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés milyen traumát okozott Magyarországon, és személy szerint nem tartja igazságosnak, ami abban szerepelt.

Mandur László a találkozót követően az MTI-nek elmondta: szó esett a magyar–francia parlamentközi együttműködésről, a meglévő kulturális kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről. Téma volt az is, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy Magyarországon többen beszéljék a francia nyelvet.

Jelenleg az angol és a német mögött a francia nyelv a harmadik legnépszerűbbnek számít Magyarországon. Mandur László szerint a francia nyelv népszerűsítése azért is fontos lenne, mert az Európai Unióban az angol mellett kiemelt munkanyelv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik