Nagyvilág

Megúszhatja az áruháztűz felelőse Paraguayban

Hatalmas felzúdulást és a hozzátartozók elkeseredett dühét váltotta ki az a bírósági ítélet, amely csak gondatlan emberölés elkövetésében mondta ki bűnösnek azt a férfit és fiát, akik bevásárlóközpontjukat lezáratták 2004 augusztusában a tűz elől menekülő vásárlók előtt. A katasztrófában 400-an vesztették életüket.

A bíróság csupán gondatlan emberölés elkövetésében mondta ki bűnösnek azt a férfit és fiát, akiknek bevásárlóközpontjuk 2004 augusztusában égett le. Így a büntetéstétel jóval enyhébb lesz, mintha a vádlottakat szándékos emberölésért marasztalták volna el. Az ügyészség legkevesebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte, de a vádlottak a keddi ítélet nyomán akár 5 évi börtönbüntetéssel is megúszhatják a tettüknek.


A bevásárlóközpont egyik éttermének konyhájában keletkezett lángok mintegy 400 embert rántottak a halálba. Juan Pio Pavio és fia ugyanis személyesen adott parancsot arra, hogy az épületből az egyre terjedő tűz elől menekülők előtt zárják le a kijárati ajtókat, a biztonsági embereket pedig utasította arra, hogy akadályozzák meg a helyszínre érkező tűzoltók bejutását a bevásárlóközpontba.

A tűzvész utáni nyomozás során az egyik biztonsági őr bevallotta, hogy miután kitört a pánik, „fentről” rádión kaptak utasítást a kapuk bezárására, mert a tulajdonos attól tartott, hogy sokan fizetés nélkül távoznak, egyesek pedig a zűrzavart fosztogatásra használják ki.

Az ítélet felolvasása után elszabadult a pokol a tárgyalóteremben, amelyet egy fedett labdarúgó-stadionban alakítottak ki. A feldühödött tömeg tört-zúzott mindent, ami a kézébe került. A környéken utcai zavargások kezdődtek, 400 rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre, és az emberek rájuk támadtak. Mintegy negyvenen sebesültek meg az összecsapásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik