Nagyvilág

Bush vízumkönnyítést ígér

Sajtóinformációk szerint vízumkönnyítést ígér az amerikai elnök azoknak az országoknak, akik hajlandóak eddig visszatartott információkkal segíteni az USA terrorizmus ellen meghirdetett harcát.

A Bush-kormány a vízummentességi program kiterjesztését fogja javasolni az amerikai kongresszusnak, ám az USA-ba utazóknak több adatot kell megadniuk az országba lépéshez – jelentette a Fox News amerikai tévécsatorna helyi idő szerint kedden.

George Bush elnök lettországi és észtországi vizitje során helyi politikusoknak azt mondta: megpróbálja meggyőzni a törvényhozást, hogy további országok kerüljenek a vízummentességi programba. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter kedden nyilatkozatot tett közzé arról, hogy a vízummentességi programot biztonságosabbá kell tenni, egyidejűleg pedig új országokra kell kiterjeszteni.

Hírek, információk

“Az amerikaiak joggal várják el a minisztériumtól, hogy (…)megvédje az ország határait azokkal szemben, akik kárt akarnak okozni, fenntartva nagyszerű örökségünket, hogy a törvényes külföldi látogatókat örömmel fogadó ország vagyunk” – fogalmazott a belbiztonsági tárca vezetője.

“Azok az országok, amelyek hajlandók segíteni az Egyesült Államoknak az utasok hatékony ellenőrzésében, azok közé az államok közé kerülhetnek, amelyekre hamarosan ki fog terjedni a program” – olvasható a nyilatkozatban.

A Fox News szerint Washington azt várja majd el például, hogy az együttműködő országok haladéktalanul értesítsék az Egyesült Államokat az eltűnt vagy ellopott útlevelekről. A hírcsatorna szerint arról nem esett szó, hogy Washington konkrétan mely országok állampolgáraira kívánná kiterjeszteni a vízummentes beutazás lehetőségét. Közép- és kelet-európai országok már jelezték, hogy csatlakozni kívánnak a vízummentességi programhoz, amelynek keretében a beutazóknak csak útlevélre van szükségük az ország területére lépéshez.

Fokozott érdeklődés

A vízummentességi programot 1988-ban hozták létre. Eredetileg az illegális bevándorlók kiszűrését szolgálta, az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után a hangsúly azonban a biztonságra helyeződött át. A szabályok – amelyeket többször módosítottak, és mindenekelőtt a terroristák megtalálását és elrettentését szolgálják – jelenleg 27 ország olyan állampolgáraira vonatkoznak, akik 90 napra vagy rövidebb időre, turista vagy üzleti célból utaznak Amerikába. A program keretében évente 15 millióan látogatnak az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik