Nagyvilág

Berlusconi kórházban tölti az éjszakát

Rosszul lett és elájult Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő vasárnap, miközben egy észak-itáliai politikai rendezvényen a jelenlegi kormányt élesen bíráló beszédet mondott. A volt krományfőt kórházba szállították.

A 70 éves politikus mintegy negyven percen át ostorozta Romano Prodi balközép kormányát, amikor a szemei lecsukódtak, aléltan összeroskadni készült, a pulpitusba kapaszkodva. A körülötte állók a segítségére ugrottak, és kivitték a helységből.


Marcello Dell, Utri konzervatív politikus felkérte a tömeget, hogy várjanak, amíg Belusconi jobban lesz, és visszatér a szónoki emelvényre. Irene Pivetti volt képviselőházi elnök nem sokkal később a tömeghez fordulva kijelentette, hogy a szónok a beszéd szenvedélyessége miatt lett rosszul. Közölte, hogy Berlusconi már jobban van, de az orvos tanácsára nem tér vissza a szónoki emelvényre.


Berlusconi később újságírókkal közölte, hogy a milánói San Raffaele kórházba megy, ott tölti az éjszakát. Elmondta, hogy orvosai találtak valami rendellenességet a szívműködésében, valamiféle szívritmuszavart, ezért 24 órás kórházi megfigyelés alatt tartják. Azt mondta, hogy délutáni rosszulléte fáradtságának, a térdműtéte után szedett antibiotikumoknak és a rendkívüli melegnek a következménye. A volt olasz kormányfő a 90-es években prosztatarákon esett át.


Prodi jobbulást kívánt


Romano Prodi miniszterelnök üzenetben kívánt mihamarabbi gyógyulást ősellenfelének, kifejezésre juttatva megdöbbenését és aggodalmát a történtek felett. Ugyancsak gyors gyógyulást kívánt Berlusconinak Giorgio Napolitano államfő, aki telefonon beszélt a beteggel.


Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője közölte, hogy főnökét “kizárólag kivizsgálásra” a milánói kórház intenzív terápiai osztályára szállították. Fogadkozott, hogy a volt kormányfő személyesen fogja vezetni azt a kormányellenes tüntetést, amelyet december 2-ra hirdettek meg a római San Giovanni térre.


Annak ellenére, hogy Berlusconi rosszulléte a jelek szerint múló epizódnak bizonyul, az eset újabb tápot adott az ellenzéki vezető politikai jövőjét érintő találgatásoknak. Egy múlt heti újságcikk szerint Berlusconi egy magánösszejövetelen úgy nyilatkozott, hogy a következő választásokon nem ő fogja vezetni a jobbközép tábort. Ezt azonban a volt miniszterelnök utóbb cáfolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik