Nagyvilág

Brit-szaudi affér

Egy korrupciós ügy vizsgálata miatt Szaúd-Arábia ultimátomot adott Londonnak, amelyben végső esetben a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegetnek.

A diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével, sőt megszakításával fenyegeti Nagy-Britanniát – legfontosabb fegyverszállítóját és nyugat-európai stratégiai szövetségesét – Szaúd-Arábia, ha London nem hagy fel egy évek óta folyó, a szaúdi királyi családot közvetlenül érintő korrupciós ügy vizsgálatával. A The Sunday Times brit védelmi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ultimátumot egy magas rangú szaúdi diplomata – valószínűleg Szaúd-Arábia londoni nagykövete – adta át a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalnak.


A figyelmeztetésben a diplomáciai kapcsolatok megszakításának kilátásba helyezése mellett az a fenyegetés is szerepel, hogy Rijád felmondja az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatos hírszerzési együttműködést is Nagy-Britanniával – áll a vezető brit vasárnapi lapban.


A szaúdiak haragját az a vizsgálat szítja, amelyet a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) folytat a legnagyobb brit védelmi és repülőgépipari csoport, a BAE Systems ellen. A BAE Systems még húsz évvel ezelőtt elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (nyolcezer milliárd forintos), egyebek mellett Tornado és Hawk katonai gépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek örve alatt az utóbbi két évtizedben számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke akár 40 milliárd font is lehet.


A brit sajtó azonban már két éve beszámolt arról, hogy a BAE Systems – korábbi nevén British Aerospace – 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot (24 milliárd forintot) költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására, az üzlet megtartása érdekében. Az ajándéklistán állítólag szerepelt egyebek mellett egy 170 ezer font értékű aranyozott Rolls-Royce, amelyet egy szaúdi hercegnő kapott a brit cégtől, egész emeletek kibérlése a királyi család tagjainak a világ legdrágább szállodáiban, például a párizsi V. György hotelben, a New York-i Plazában vagy a római Grand Hotelben, magánutazások luxusrepülőgépeken, jachtok bérlése a franciaországi Cannes luxusüdülőhelyen, illetve közvetlen pénzátutalások.


A Gripeneket is belekeverték


A The Sunday Times az erről szóló, 2004 nyarán közölt feltáró cikkében, részletek nélkül megemlítette azt is, hogy a BAE más országokkal folytatott ügyletei kapcsán szintén “aggályok merültek fel”; a cikk ezek között Indiát és a Cseh Köztársaságot nevezi meg. A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit lap – amerikai és cseh forrásokat idézve – már egy évvel korábban azt írta, hogy a BAE Systems megvesztegetéssel próbált rábírni cseh politikusokat Gripen vadászgépek megvásárlására. A brit védelmi minisztérium akkor alaptalannak minősítette a vádat. A BAE Systems és a svéd SAAB AB ipari csoport közös tulajdona a Gripen International, amely a Gripen harci repülőgépeket értékesíti.


A The Sunday Times vasárnapi értesülése szerint a szaúdi vezetés akkor “kapta fel a vizet”, amikor még szeptemberben kiderült: az SFO elérte egy svájci bírónál Svájcban vezetett bankszámlák bizalmas adatai kiszolgáltatásának elrendelését. A szaúdiak ugyanis – amikor tavaly nyáron tárgyaltak Tony Blair brit kormányfővel – “olyan benyomást szereztek”, hogy a vizsgálatot le fogják állítani – írta forrásait idézve a brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik