Nagyvilág

Baloldali ultimátum Schüssel pártjának

A jövő hét közepéig adtak időt az osztrák szociáldemokraták Wolfgang Schüssel ügyvezető kancellár néppártjának, hogy folytassák nagykoalíciós tárgyalásaikat, ellenkező esetben az államfő közbelépést fogják kérni.

Az október 1-jei parlamenti választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett az élen 1 százalékpontos előnnyel a Schüssel vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) előtt. A győztesek a néppártiakkal kezdtek koalíciós tárgyalásokat, amelyeket azonban az ügyvezető kancellár pártja megszakított, mert a parlament vizsgálóbizottságokat hozott létre az Eurofighter repülőgépek beszerzésének, valamint az utóbbi évek bankbotrányainak a kivizsgálására.

Schüsselék bejelentették, hogy csak akkor folytatják a koalíciós tárgyalásokat, ha a vizsgálóbizottságok befejezték a munkájukat. A szociáldemokraták szerint viszont így több mint kérdésessé vált, hogy még az idén kormányt tud alakítani a két párt. Az SPÖ többször is felszólította az ÖVP-t, hogy folytassák a koalíciós egyeztetést, ám a néppártiak egyelőre hajthatatlanok.

A legfrissebb közvélemény-kutatások viszont azt erősítik meg, hogy amennyiben új választásokat tartanának, az eddigi ellenzéki szociáldemokraták és az ugyancsak ellenzéki Zöldek (G) együtt már kellő támogatottságot szerezhetnének ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik