Nagyvilág

Téves lehet a demokraták győzelmi várakozása

Csalókának bizonyulhat a demokraták túlfűtött győzelmi várakozása - írta több vezető amerikai lap a kongresszusi választások napján, kedden.

Az Egyesült Államokban, ahol nem ismerik a kampánycsend fogalmát, a politikusok az utolsó pillanatig kampányoltak, az elektronikus és nyomtatott sajtó pedig még a szavazás napján is újabb és újabb cikkeket, elemzéseket, közvélemény-kutatási adatokat közölt a választók befolyásolására.

A konzervatív The Wall Street Journal arra figyelmeztetett, hogy a választások nincsenek lejátszva. Bár az utóbbi hetek felmérései arról tanúskodtak, hogy az ellenzéki demokraták győzelmet szereznek, az utolsó napokban olyan szorossá vált a küzdelem sok körzetben, hogy a republikánusok “még versenyben vannak”.

Nyitott kérdések

Connecticut, Florida, Indiana, Ohio, Pennsylvania és New York államokban, 24 olyan képviselői mandátum esetében, amely jelenleg republikánus kézben van, fej-fej mellett haladtak a jelöltek a 2-3 naponta végzett közvélemény-kutatások szerint. A szoros eredmények újabb választásjogi támadásokra adnak lehetőséget – írta a lap. A The Washington Times arra hívta fel a figyelmet: a kormányzó párt arra számít, hogy hívei rekordszámban mennek el szavazni, és ez ellensúlyozhatja a felmérések által mutatott demokrata előnyt.

A lap külön kiemelte, hogy a két nagy párt versenyében a független szavazókat – aki a mérleg nyelvének bizonyulhatnak – jelentős mértékben befolyásolta John Kerry rosszul sikerült, az Irakban szolgáló katonákra nézve gúnyosan hangzó megjegyzése, amelyet a demokrata elnökjelölt egy múlt heti kampányrendezvényen tett. A Pew intézet felmérése szerint a függetlenek 18 százalékának “komoly kétségei támadtak, hogy a demokrata jelöltre szavazzon-e” Kerry megnyilvánulása után.

Túlfűtött várakozások

A The New York Times arról írt, hogy túlfűtöttek a demokraták várakozásai a választási győzelmet illetően, és a nagy győzelem is kevésnek bizonyulhat számukra. Az elnöki ciklusok közepére eső kongresszusi választásokon az éppen ellenzékben levő párt átlagosan 14 képviselőházi és 5 szenátusi mandátumhoz jut. A liberális újság hangsúlyozza: ennél többre lesz szüksége a Demokrata Pártnak ahhoz, hogy többséget szerezzen a törvényhozásban. A lap óvatosságra intett a szorossá vált verseny miatt, egyúttal úgy értékelte: sovány győzelem lesz, ha a demokraták csak egy-két hellyel tudják megelőzni a republikánusokat és a szenátusban nem szerzik meg az irányítást.

A Times összefoglalója szerint minden közvélemény-kutatást végző cég a demokraták győzelmét vetíti előre. A legnagyobb arányú, 58-38 százalékos várható demokrata győzelemről a CNN számolt be, a legkisebb demokrata többséget, 47-43 arányút a Pew intézet jósolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik