Nagyvilág

Klaus átmeneti megoldást javasol

Olyan kompromisszumos politikai egyezség megkötését javasolta a parlamenti pártok elnökeinek Václav Klaus cseh államfő, amely megoldaná a júniusi képviselőházi választás után kialakult csehországi belpolitikai patthelyzetet.

“Egyetértettünk abban, hogy lehetséges a megegyezés egy valószínűleg ideiglenes, átmeneti megoldásról” – jelentette ki Klaus pénteken azt követően, hogy a Hradzsinban majdnem két órás megbeszélést folytatott az öt parlamenti párt elnökével. Elmondta, hogy javaslatát, amelyről semmiféle konkrétumot nem volt hajlandó elárulni, a pártelnökök most saját pártvezetőségeik körében is megvitatják, majd kedden újabb találkozóra kerül sor a Hradzsinban.

Zárt ajtók mögött

“Az elnök úr ismertette velünk a javaslat alapvető paramétereit ” – közölte újságírókkal Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, ügyvezető kormányfő. Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök szerint kompromisszumról van szó. Arra a kérdésre, hogy a javasolt megoldás csak néhány pártot érint-e vagy mind az öt parlamenti pártot, Paroubek nem adott választ.

A pártelnökök szerint Václav Klaus nem hozta szóba a találkozón, kinek ad a második körben kormányalakítási megbízatást, miután az első kormányalakítási kísérlet megbukott. A Mirek Topolánek által alakított kisebbségi polgári demokrata kormány október elején nem kapta meg a képviselőház bizalmát, ezért benyújtotta lemondását, amelyet az államfő elfogadott.

Még kétszer próbálkozhatnak

A belpolitikai patthelyzet a júniusi képviselőházi választás eredménye alapján alakult ki. A baloldal és a jobboldal egyaránt 100-100 mandátumot szerzett választáson a 200 tagú képviselőházban, így az erőegyensúly következtében egyik fél sem tudja leszavazni a másikat.


Továbbra is eltérő a pártok véleménye a belpolitikai patthelyzet megoldásról. Az ODS előre hozott választással szeretné megoldani a helyzetet, a második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) viszont politikai megoldást szorgalmaz, s követeli, hogy a polgári demokraták sikertelen kormányalakítási kísérlete után a szociáldemokraták kapjanak ilyen lehetőséget.

A cseh alkotmány szerint három kormányalakítási kísérletre van lehetőség. Az első két esetben az államfő, a harmadik körben a képviselőház elnöke ad erre megbízatást. Ha mind a három kísérlet megbukik, az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választást kell kiírnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik