Nagyvilág

Irán ismét uránt dúsít

Iránban megkezdték az urándúsítást a második centrifugasoron is - jelentette pénteken az ISNA félhivatalos diákhírügynökség.

A hírügynökség név nélkül idézett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Irán a natanzi létesítményben megkezdte az uránhexafluorid-gáz befecskendezését a második centrifugasorba, és sikeres dúsítási eredményeket ért el. A jelentés szerint a centrifugasort két hete helyezték üzembe, s a múlt héten fecskendezték be a gázt – írja a BBC.


A hír akkor érkezett, amikor a nagyhatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának szövegén dolgoznak, amely korlátozott szankciókkal sújtaná Teheránt amiatt, hogy nem hagy fel az urándúsítással.

Ideiglenes szankciók


Jacques Chirac francia elnök szerint “arányos, mértékre szabott, ideiglenes és visszafordítható” szankciókat kell hozni Irán ellen, ha kudarcba fullad a párbeszéd Teheránnal nukleáris programjáról. A kínai látogatáson tartózkodó francia államfő kijelentette pénteken a Jangce folyó partján fekvő Vuhan iparvárosban tartott sajtóértekezletén: azt kívánja, hogy párbeszéd útján oldják meg az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémát, ám ha a dialógus nem jár eredménnyel, akkor elkerülhetetlenek a szankciók. Fontosnak nevezte azonban, hogy ezek a büntetőintézkedések “arányosak, mértékre szabottak, ideiglenesek és visszafordíthatók” legyenek.


Az amerikai kormány korábban többször is bírálta Chiracot, mondván, hogy a francia elnök kesztyűs kézzel akar bánni Teheránnal. Az ISNA iráni diákhírügynökség pénteken jelentette, hogy megkezdték az urándúsítást a natanzi urándúsító létesítmény második centrifugasorán is. Megfigyelők szerint ez nyílt kihívás Irán részéről a nagyhatalmakkal szemben, amelyek éppen most tanulmányoznak egy szankciós határozattervezetet, amellyel rá akarják bírni Teheránt az urándúsítás feladására.


Évekre az atombombától?


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tudatában van az újabb dúsításnak, és a nemzetközi megfigyelők is jelen vannak az országban – állítja a meg nem nevezett forrás. Irán az első centrifugasoron, mely 168 centrifugából áll, februárban már előállított kis mennyiségű dúsított uránt. Teherán az év végéig 3000 nukleáris centrifugát szeretne telepíteni a Natanzban található nukleáris központjában. Szakértők szerint azonban az ipari mértékű nukleáris fűtőanyag előállításához több tízezer centrifuga szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik