Nagyvilág

Nem ijedtek meg a külföldi politikusok

A korábbi híresztelésekkel ellentétben a budapesti zavargások miatt eddig egyetlen meghívott külföldi politikus sem jelezte, hogy nem vesz részt az október 23-i ünnepségsorozaton. Az idősebb Bush nem ígérkezett el, így le sem mondhatta.

A korábbi lapinformációkkal ellentétben sem az idősebb Bush, sem az amerikai külügyminiszter Condoleezza Rice nem mondta le a kormány, illetve a köztársasági elnök meghívását az október 23-i ünnepségsorozatra. Erre már csak azért sem kerülhetett sor, mert még egyikük sem jelezte, hogy jönnek-e budapesti megemlékezésre – tudta meg lapunk a Kormányszóvivői Irodától, mely cáfolta a szerdai Népszabadság erre vonatkozó információit.

A hivatal tájékoztatása szerint szó sincs arról, hogy idősebb George Bush vagy Rice lemondta volna az utat, mi több, az Amerikai Egyesült Államok eddig még nem jelezte, hogy ki vezeti majd a delegációját a megemlékezésen. A Kormányszóvivői Iroda a FigyelőNet kérdésére írásában megerősítette: egyetlen meghívott sem mondta vissza részvételét sem a zavargások, sem más miatt.

Szóba került

A kérdés azután merült fel, hogy Göncz Kinga aggodalmának adott hangot a fővárosi események kapcsán. A New York-i ENSZ-közgyűlésen tartózkodó külügyminiszter szerint a budapesti erőszakos zavargássorozat “nagyon rossz” a Magyarország-kép szempontjából. “Nem az nem illik bele, hogy demonstrációk vannak (…) ami nem fér bele egy demokráciaképbe, az az iszonyatos agresszió (…) ezek az ijesztő események” – fogalmazott.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: hivatalosan nem vetették fel neki, de informálisan többen megkérdezték tőle, hogy az erőszakos lázadásoknak milyen hatásuk lesz az október 23-i évfordulós rendezvényekre. “Érthető módon felmerült, ha itt ilyen zűrök vannak, lehet-e, kell-e kitenni például a norvég királyt annak, hogy eljöjjön Magyarországra” – mondta Göncz Kinga, aki szerint az igazi veszély az, hogy ha nem lesz vége az erőszaknak egy-két napon belül, akkor ez a kérdés fel fog merülni minden országban. “Ez nagyon kemény kérdés lesz. Magyarország legfőbb érdeke az, hogy ennek sürgősen legyen vége” – fogalmazott.

Ők biztosan

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a köztársasági elnök és a miniszterelnök közel ötven állami vezetőt hívott meg az ünnepségre. Többen már a nyár közepén jelezték, hogy szívesen jönnek, a legfrissebb hírek szerint 33 ország és nemzetközi szervezet állam- vagy kormányfője, parlamenti elnöke, külügyminisztere vagy főtitkára igazolta vissza részvételét a kétnaposra tervezett megemlékezésen. Többek között dr. Horst Köhler német, Mary McAleese ír, Moritz Leuenberger svájci, Anibal Antonio Cavaco Silva portugál, Heinz Fischer osztrák, Viktor Juscsenko ukrán és Ivan Gasparovic szlovák elnökök, továbbá Henri luxemburgi nagyherceg, valamint Franciaország, Hollandia és Kanada miniszterelnöke, de részt vesz a megemlékezésen Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik