Nagyvilág

Az ellenzék nyerhet Svédországban

Svédországban a jobbközép tömörülés változatlanul maga mögé utasítja a kormányzó szociáldemokratákat és szövetségeseiket a vasárnapi általános választások esőestéjén készült három közvélemény-kutatás szerint.

A Temo felmérése szerint, amelyet a Dagens Nyheter című napilap ismertetett, a jobbközép tömörülés népszerűsége 1,2 százalékponttal 49,7 százalékra nőtt, míg a baloldali pártszövetséget a választók 45,3 százaléka támogatja.

A Svenska Dagbladet részére a Sifo által készített felmérés szerint a jobboldal 2,7 százalékponttal vezet (48,6-45,9 százalék), míg a Ruab intézet felmérése szerint a Mérsékelt Koalíciós Párt, a Kereszténydemokrata Párt és a Néppárt (Liberális Párt) alkotta ellenzéki szövetség a szavazatok 48,9 százalékára számíthat, míg a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Munkáspártra és a Zöld Környezetvédő Pártra várhatóan 46,8 százalék voksol majd.

A közvélemény-kutatások Göran Persson kormányfő és ellenfele, Fredrijk Reinfeldt pénteki tv-vitája után készültek.

A verseny olyan szoros, hogy a svéd sajtó szerint várhatóan majd csak szerdán hirdetik ki a hivatalos végeredményt. A választási bizottság az előzetes eredmény közzétételét közép-európai idő szerint legkésőbb vasárnap éjszakára, röviddel éjfél előttre ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik