Nagyvilág

Bush: Amerika háborúja irányt mutat

George Bush a civilizációért folytatott küzdelemnek nevezte a terrorellenes harcot az amerikai nemzethez intézett hétfő esti beszédében.

Az Egyesült Államok elnöke Washingtonból, a Fehér Házból szólt országa lakosságához a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek ötödik évfordulóján. Fő műsoridőben, kilenc órakor mondott beszédét az összes országos tévécsatorna adását megszakítva egyenesben közvetítette.

George Bush egységre hívott fel ebben a küzdelemben, amelyet – mint hangsúlyozta – végig kell harcolni. A terrorellenes harc több mint katonai konfliktus, ez a XXI. század meghatározó ideológiai harca – hangsúlyozta.

„Azért küzdünk, hogy megtarthassuk azt életformát, amelyet a szabad nemzetek élveznek” – mondta.

Ideológiai harc

Hozzátette, hogy 9/11 Amerika számára több volt, mint tragédia, megváltoztatta az emberek világképét. Az amerikaiak 2001. szeptember 11-én meglátták a „gonosz arcát”, de bátorsággal reagáltak. Az amerikai elnök – aki az emlékezés napján ellátogatott az eltérített repülőgépek becsapódásának helyszíneire New Yorkban, a Washington melletti Pentagonhoz, valamint a Pennsylvania állambeli Shanksville mellé – azt mondta, Amerika nem kért ebből a háborúból, minden amerikai azt kívánja, érjen véget. „Én is ezt szeretném. De a háború még nem ért véget, és mindaddig nem ér véget, amíg vagy mi, vagy a szélsőségesek nem kerülnek ki belőle győztesként” – mondta.

Az ovális irodában felolvasott beszédében az amerikai elnök azt körvonalazta, mi forog kockán a terrorellenes harcban. „Ha nem győzzük le most az ellenségeinket, akkor a gyerekeinkre egy olyan Közel-Keletet hagyunk, amelyet atomfegyverrel rendelkező terrorista államok és radikális diktátorok fognak lerohanni” – figyelmeztetett. Azt hangoztatta, hogy Amerika olyan háborút vív, amely irányt fog szabni ennek az évszázadnak, és milliók sorsát fogja meghatározni az egész világon.

Amerikai megosztottá vált

George Bush arra szólította fel az amerikai népet – amelynek a közvélemény-kutatások szerint mind nagyobb hányada fordul el az iraki háborútól és a Bush-féle globális terrorellenes háborútól –, hogy egységben és elhatározottsággal állja ki a történelem próbáját.

A beszéd után több tévécsatornán megszólaló elemzők megjegyezték: 9/11 után rövid időre egységbe forrt Amerika, és a külföld is felsorakozott az Egyesült Államok mögött. Azóta viszont az amerikai nemzet a pártvonalak mentén végletesen megosztottá vált, és sok, korábban Amerikát támogató ország az emberi jogok megsértésével, a türelem hiányával vádolja Washingtont és azzal, hogy nem tartja tiszteletben a világ kulturális sokszínűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik