Nagyvilág

Irán nem függeszti fel az urándúsítást

Az iráni elnök tárgyalni kíván az ország nukleáris programjáról, de nem áll szándékában felfüggeszteni az urándúsítást a reménybeli tárgyalások előtt - közölte Kofi Annan ENSZ-főtitkár, miután vasárnap találkozott Mahmúd Ahmadinezsáddal.

“Az (iráni) elnök biztosított arról, hogy Irán kész tárgyalni és megoldást találni a válságra”, de “megerősítette, hogy nem fogadja el a felfüggesztést a tárgyalások előtt” – mondta Annan az iráni külügyminiszterrel, Manusehr Mottakival közös teheráni sajtótájékoztatóján. Irán egyébként az ENSZ augusztus 31-i határidejét és kilátásba helyezett szankcióit figyelmen kívül hagyva nem fagyasztotta be a nukleáris programot.


Míg az Egyesült Államok pénteken jelezte, hogy megbeszéléseket kezdett európai országok kormányaival a határozatban említett szankciókról, az Európai Unió további tárgyalásokat szeretne és két hetet adott Teheránnak álláspontja tisztázására.

Kofi Annan kitért arra is, hogy Mahmúd Ahmadinezsád megerősítette a Libanonnal foglalkozó, a Hezbollah libanoni síita szervezet lefegyverzését is előíró ENSZ biztonsági tanácsi határozat melletti támogatását is. A világszervezet főtitkárának szavai szerint az iráni elnök biztosította őt, hogy Irán “mindent meg fog tenni Libanon területi integritásának és függetlenségének támogatására”.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik