Nagyvilág

Lemondott a Paroubek vezette cseh kormány

Lemondott szerdán délután a Jirí Paroubek vezette cseh hárompárti balközép kormány. Václav Klaus államfő Miroslav Topoláneket, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezte ki kormányfőnek. Topolánek jelezte, hogy a kommunistákon kívül minden demokratikus pártot meg kíván szólítani az együttműködés ügyében.

A hetedik miniszterelnök

Mirek Topolánek az 1993-ban önállóvá vált Cseh Köztársaság hetedik miniszterelnöke.A szélesebb közvélemény először 1996-ban figyelt fel rá, amikor az észak-morvaországi Ostravában szenátori mandátumot szerzett, s 40 évesen a felsőház legfiatalabb tagja lett. Az eredetileg kétéves mandátumát 1998-ban sikeresen megvédte, immár hat évre. A felsőházban a polgári demokraták frakcióvezetője lett, s 2002-ben a szenátus alelnökévé választották. A szenátusi padsorokat 2004-ben hagyta el, a választáson már nem indult, mert 2002-ben az ODS elnökévé választották.A legnagyobb cseh jobboldali párt élén az alapító elnököt, Václav Klaust váltotta fel, aki számára egyébként a jelöltek közül a legkevésbé volt elfogadható. A polgári demokraták elnökének (Topolánek) és tiszteletbeli elnökének (Klaus) viszonya ma sem mondható felhőtlennek, mindketten azonban azt állítják, hogy a munkakapcsolat korrekt.


Lemondott a Paroubek vezette cseh kormány 1

Lemondott a Paroubek vezette cseh kormány 2

A cseh alkotmány szerint a választást követően a kormánynak azután kell benyújtania lemondását, hogy megalakul az új működőképes parlament. A képviselőház alakuló ülése kedden fejeződött be, miután a törvényhozóknak az ideiglenes házelnök és az elnökhelyettesek hétfői megválasztása után sikerült megállapodniuk a bizottságok összetételéről is. A képviselőház ülése azért húzódott el ennyire a júniusi választásokat követően, mert a 200 tagú testületben a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van.

Elmaradtak a reformok

Paroubek délutáni sajtóértekezletén pozitívan értékelte kormánya munkáját, de megjegyezte, hogy az idő rövidsége miatt – a kabinet 16 hónapig volt hivatalában – alapvető reformlépéseket nem sikerült megvalósítania. “Erőteljesen növekvő pályára állítottuk a gazdaságot, emeltük az átlagbéreket, csökkentettük a munkanélküliséget, megoldottuk az egészségügy néhány gondját és emeltük az egyetemisták számát. Meggyőződésem, hogy ennek folytatódnia kell” – szögezte le a távozó kormányfő.

Topolánek szerdán reggel egy prágai kereskedelmi rádiónak úgy nyilatkozott, hogy kisebbségi kormányt tervez, amelyet mintegy két-három hét alatt szeretne tető alá hozni. A kommunistákon kívül minden demokratikus pártot meg kíván szólítani az együttműködés ügyében. Ha az államfő kinevezi a kormányt, akkor a miniszterelnöknek attól kezdve 30 napja lesz arra, hogy kabinetje számára bizalmat kérjen a képviselőháztól.

Ideiglenes támogatás

A polgári demokrata kisebbségi kormány támogatásáról, vagy megtűréséről Topolánek konkrétan a szociáldemokratákkal folytat tárgyalásokat. A szociáldemokraták bizonyos feltételek mellett hajlandóak támogatni a polgári demokrata kormányt, de azt mérlegelik, hogy az legfeljebb két évig maradna hivatalban, aztán új parlamenti választásokat tartanának. Jirí Paroubek távozó kormányfő és szociáldemokrata pártelnök a közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: támogatásunk legfeljebb a jövő évi költségvetés végleges elfogadásáig tarthat, aztán felülvizsgáljuk álláspontunkat.

Zdenek Skromach pártalelnök viszont úgy vélte, hogy a polgári demokratikus kisebbségi kormány támogatása két évre szólhatna. A feltételeket a felek írásos megállapodásban rögzítenék, hogy ellenőrizhetőek legyenek. Paroubek a Hradzsinból távozva úgy vélekedett, hogy a megállapodást akár már a jövő szerdán aláírhatják. A polgári demokraták szerint azonban legalább hároméves mandátumra van szüksége az új kormánynak. Azzal érvelnek, hogy 2009-ben Csehország lesz fél évig az Európai Unió soros elnöke, s nem lenne szerencsés, ha közvetlenül ez előtt a dátum előtt kormányváltásra kerülne sor.

Ha a szociáldemokraták számára a három év nem elfogadható, akkor inkább a jövő év tavaszára előre hozott parlamenti választást támogatjuk – jegyezte meg Topolánek a rádióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik