Nagyvilág

Rakétasorozat Haifára

A hétfő reggeli tűzszünetet megelőzően rakétasorozattal támadta a Hezbollah az észak-izraeli Haifa városát.

Rakétasorozat hullott vasárnap este az észak-izraeli Haifa városára és környékére; kórházi források szerint a lövedékek nem okoztak sebesüléseket, a Háárec című újság internetes kiadása szerint viszont hárman könnyebben megsérültek. A libanoni síita Hezbollah 15 rakétája a város hat különböző pontján csapódott be, s károkat okozott a források szerint. Gépkocsik gyulladtak ki, és sűrű fekete füstfelhő borította be a külső negyedeket.


Jóna Jahav polgármester a közszolgálati tévében felszólította a város lakóit, hogy “pontosan tartsák be a biztonsági előírásokat legalább még 48 óráig a tűzszünet kezdete után”, amelynek hétfő reggel 8 – közép-európai idő szerint 7 – órakor kell életbe lépnie.
Egy rendőrparancsnok ugyancsak a televízióban arra figyelmeztette Haifa és a többi észak-izraeli terület lakosságát, hogy maradjanak óvóhelyeiken, mert még erőteljes rakétatámadások várhatók a tűzszünetig. Haifában, Izrael harmadik legnagyobb városában mintegy tucatnyi embert öltek meg rakéták az Izrael és a Hezbollah között július 12-én kirobbant harcok idején.


Vasárnap meghaladta a négyezret az Észak-Izraelre egy hónap alatt kilőtt Hezbollah-rakéták száma az izraeli rádió szerint. A hadsereg szóvivője 3960 rakétáról számolt be kora délután, s ezt követően még mintegy negyven becsapódásáról érkeztek hírek. A rendőrség szerint csak vasárnap több mint 200 rakéta hullott izraeli területre, kórházi források szerint tucatnyi ember sérülését okozva.


A konfliktus kezdete óta 41 izraeli polgári személy és 12 katona vált a dél-libanoni területről indított rakéták áldozatává Észak-Izraelben, ahonnan százezerek menekültek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik