Nagyvilág

Horogra akadt az al-Kaida nagy-britanniai vezetője

Elkapták az al-Kaida nagy-britanniai vezetőjét – brit lapértesülés szerint. A The Sunday Times értesülése szerint a terrorista vezető a csütörtöki razzián akadt horogra, amikor 24 embert vettek őrizetbe.

Brit biztonsági források szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat nagy-britanniai vezetője is horogra akadt, amikor a brit hatóságok csütörtökre virradóra 24 személyt őrizetbe vettek a repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvés gyanújával – jelentette a The Sunday Times.


Mint a vezető vasárnapi brit lap írta, egy meg nem nevezett belügyminisztériumi illetékes azt közölte, hogy az egyik lefogott személyt nem csupán a meghiúsított összeesküvés kitervelésével gyanúsítják, hanem azzal is, hogy az elmúlt néhány évben több más merénylet tervezésében is részt vett. Azt feltételezik, hogy a – törvényességi okokból – meg nem nevezhető személy tavaly pakisztáni kiképzésre küldte az egyik tervezett nagy-britanniai terrortámadás “főkolomposát”, de elképzelhető, hogy másokat is.
Az MI5 brit belső elhárítás terrorellenes szakértői szerint az illető férfi a vezetője egy – nagy-britanniai székhelyű kasmíri és észak-afrikai sejteket is magában foglaló – terrorhálózatnak. Feltételezés szerint kapcsolatban áll egy másik nagy-britanniai gyanúsítottal, aki “fontos szerepet játszott az iraki lázadóknak nyújtott támogatás intézésében”. Egy harmadik, már korábban letartóztatott iraki társa pedig, aki 2004-ben jött Nagy-Britanniába, olyan brit szélsőségeseknek nyújtott segítséget, akik Irakba akartak utazni, hogy részt vegyenek a “szent háborúban” – írta a The Sunday Times.


Biztonsági források közlése szerint a brit rendőrség és az MI5 folytatja más nagy-britanniai terrorista sejtek által tervezett merényletek feltárását is. Ezek a merényletek egyelőre a tervezés korai stádiumában vannak, és egyebek között a nagy-britanniai vasúthálózat, a londoni metró és kompkikötők ellen irányulnak – írta a lap. A rendőrség megerősítette a járőrözést több jelentősebb vasútállomáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik