Nagyvilág

Washington Csehországba telepítené rakétatámaszpontját

Washington nagy valószínűséggel Prágához fordul, hogy engedélyezze Csehország területén egy amerikai rakétatámaszpont létrehozását - jelentette ki Cyril Svoboda cseh külügyminiszter egy vasárnapi televíziós vitában.

“Nagyon valószínűnek tartom, hogy hozzánk fordulnak a kéréssel” – mondta a cseh diplomácia vezetője a közszolgálati cseh televízióban egy kérdésre válaszolva. Az Egyesült Államok a mintegy három éve nyilvánosságra került értesülések szerint Csehország, Magyarország vagy Lengyelország területén képzelte el a támaszpontot, amely az amerikai rakétavédelmi ernyő része lenne. Míg Magyarország időközben állítólag már kiesett a jelöltek közül, Csehországban és Lengyelországban az idén az amerikai katonai szakértők helyszíni szemlét tartottak a számításba jöhető helyeken.

Csehországban a kérdés nagyon érzékeny, s megosztja a politikusokat. Az amerikai rakétatámaszpont létrehozását a Polgári Demokratikus Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt támogatja, míg a Cseh Szociáldemokrata Párt, a kommunisták és a zöldek ellenzik, illetve fenntartásaik vannak, és népszavazást követelnek ebben a kérdésben.
A Median közvélemény-kutató intézet közelmúltban készített felmérése szerint az amerikai rakétatámaszpont létesítését Csehországban csak a lakosság 17 százaléka támogatja, míg 83 százaléka ellenzi.

Egy kommunista ifjúsági szervezet és néhány civil szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett a támaszpont ellen. A hét végéig több mint 5000 ember írta alá a petíciót, amelyről a szervezők pénteken tájékoztatták a parlament vezetőit is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik