Nagyvilág

Összeül az ENSZ BT

A döntést azután hozták, hogy az izraeli légierő 54 civil menekültet megölt a libanoni Kana településen, s ezzel nagyon elítélő visszhangot váltott ki a világban. Franciaország máris határozati javaslatot köröztet a BT tagjai között, haladéktalan tűzszünetet követelve.


Vizsgálatot rendelt el az izraeli miniszterelnök


Azonnali vizsgálatot rendelt el az izraeli védelmi miniszter a dél- libanoni Kanában végrehajtott bombázás körülményeinek feltárására – jelentette be vasárnap a miniszter, Amir Perec szóvivője. Az izraeli miniszterelnök korábban mély sajnálatának adott hangot az ártatlan civilek halála miatt.


Rice is érkezik


A Közel-Keletről hazatér Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, hogy részt vegyen a konzultációban. Előtte azonban még egy találkozót tart Ehud Olmert izraeli kormányfővel – közölték amerikai illetékesek Jeruzsálemben.


Rice közölte, mélységesen elszomorította a – nem végleges adatok szerint – 55 halálos áldozattal járó légi támadás, és felszólította Izraelt: a “legnagyobb körültekintéssel járjon el”, hogy elkerülje Libanonban a további civil áldozatokat. Az amerikai diplomácia vezetője megerősítette, hogy nem utazik Bejrútba, és egyelőre Izraelben marad, hogy megpróbáljon egyezséget kidolgozni a 19 napja tartó konfliktus befejezésére.


A Hezbollan bosszúért kiált


Mint arról lapunk beszámolt, az izraeli légierő a dél-libanoni falu elleni támadásában romba döntött egy három emeletes házat, amelynek romjai alatt lelte halálát a legfrissebb adatok szerint 54 polgári személy, köztük 37 gyermek.

“Ez a barbár mészárlás a háború egy súlyos és veszélyes
Összeül az ENSZ BT 1

Letakarnak egy holttestet.

fordulata, és a világ, amelynek felelőssége van benne, cinkos módjára hallgat róla, de ezek a gyilkosságok a korábbiakhoz hasonlóan nem maradnak büntetlenül. Az izraeli ellenség viselni fogja ennek következményeit Kanában és másutt, minthogy az Iszlám Ellenállás (a Hezbollah fegyveres szárnya) erre esküdött fel. A nemzetközi közvélemény nem hiszi el azokat a hazugságokat, amelyeket (Izrael) felhoz ennek a barbár tettnek az igazolására” – olvasható a szervezet Bejrútban kiadott közleményében.

Izrael korábban a Hezbollahra hárította a támadás áldozatai miatti felelősséget, mondván, a szervezet óvóhelyeken rejti el rakétáit, valamint közölte, hogy előzetesen figyelmeztették Kana lakosait a helység elhagyására. Izrael kifejezte sajnálkozását a szomorú végkifejlet miatt.

Sürgős BT összehívást sürgetnek

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgős összehívását kérte vasárnap a több mint 50 halálos áldozatot követelő Kana dél-libanoni falu elleni izraeli bombázás után. Mint a bejrúti miniszterelnöki hivatal közölte, Szinjóra Kofi Annan ENSZ-főtitkárral való telefonbeszélgetés során követelte a BT sürgős összehívását, valamint az azonnali tűzszünetet.


Közben Mohamed Halifa libanoni egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a 19 napja tartó izraeli offenzíva libanoni halálos áldozatainak száma elérte a 750-et. A korábbi hivatalos libanoni adatok 500 körülire becsülték a halottak számát.

Olmert: tűzszünet nincs, a segély mehet

Nem enged a tűzszünetet követelő hangoknak az izraeli
Összeül az ENSZ BT 2

Libanoni férfiak egy letakart holttest mellett állnak.

miniszterelnök, de azt engedélyezi, hogy segítséget vigyenek a lebombázott Kanába, ahol legalább 54 ember vesztette életét. Mély sajnálatomat fejezem ki az ártatlan civilek halála miatt. Semmi sem áll távolabb tőlünk, mint az ártatlanok bántása – jelentette ki Ehud Olmert az izraeli kabinet vasárnapi ülésén.


Közölte, hogy az illetékesekkel együttműködve humanitárius segítséget küldenek Kanába a bombázás áldozatainak. Olmert leszögezte ugyanakkor, hogy a “kínos” incidens dacára nem fog tűzszünetet elrendelni. – Nem állítom le a hadsereget. Habozás nélkül folytatjuk a hadműveletet a Hezbollah ellen – jelentette ki.

Öngyilkos merénylőket fogott az izraeli hadsereg

Letartóztatott két palesztint az izraeli hadsereg vasárnap a ciszjordániai Náblusz közelében, a lefogott férfiak a gyanú szerint öngyilkos merényletre készültek Izrael területén. A letartóztatottak mindegyike robbanószerekkel megtöltött övet viselt a testén.

“Az arab és a muzulmán nemzetek ellen vívott nyílt háborúban
Összeül az ENSZ BT 3

Libanoni tüntetõk égetnek amerikai zászlót tiltakozásul az izraeli bombázások ellen

minden lehetőség nyitva áll, közte a cionista állam szívébe való csapásmérés” – közölte Musir al-Maszri, a Hamász parlamenti képviselője, “állami terrorizmusnak”, minden határt áthágónak minősítve az izraeli bombatámadást. A kérdésre, hogy ez jelent-e öngyilkos merényletet izraeliek ellen, Maszri kijelentette: “minden lehetőség nyitott, minden eszköz megengedett.”

Nem sokkal a figyelmeztetés után a Gázai övezetből fellőtt rakéta találta el Szderót izraeli várost, kórházi források szerint könnyebb sérüléseket okozva egy 29 éves nőnek. A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy ők követték el a támadást.


Több százezer izraeli menekült


Több mint 300 ezer izraeli menekült el az északi országrészből a Libanonból érkező rakéták elől – jelentette be vasárnap egy kormányszóvivő Jeruzsálemben.


Mintegy egymillió lakos él a rakéták hatótávolságán belül, s az egyharmad részük elhagyta otthonát – mondta a szóvivő. Vasárnap 14 izraeli lakos sebesült meg a rakétáktól, amelyekkel Naharija, Kirjat Smona és Akko településeket vették célba a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei. Az ellenségeskedések kezdete óta mintegy 1800 rakétát lőttek ki Libanonból a térségre, a támadásokban 18 izraeli civil vesztette életét, s több mint 300 megsebesült.


Az izraeli hadsereg öt gerillát lőtt le vasárnap, amikor ismét behatolt Dél-Libanonba – jelentette be egy katonai szóvivő. A harckocsikkal támogatott katonák Metula izraeli településnél lépték át a határt, és rakétavetőket kerestek, s eközben vívtak tűzpárbajt a Hebollah embereivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik