Nagyvilág

Bejrútban segít a Baptista Szeretetszolgálat

Megkezdte munkáját Bejrútban a Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csoportja. Az egy sebészből, mentőtisztből és két ápolóból álló csoport a libanoni főváros Manszúrija kerületében lát el dél-libanoni menekülteket.

A szálláshelyük közelében álló hatalmas épület alagsorában, ami eredetileg többszintes parkoló, ablaktalan betontermekben 120 menekült él. Valamennyien a bombázás alatt álló Dahíja peremvárosból érkeztek. Többségük nő és gyermek, a gyerekek között sok a csecsemő. Dahíját a Hezbollah ellenőrzi, mely a bombázások miatt mostanra teljesen kiürült. A menekültek többsége több mint két hete él sanyarú körülmények között, mivel csak kútvizet tudnak használni.

Bíró Zsuzsanna mentőtiszt és Molnár F. Tamás orvos értékelése szerint nincs járványveszély, s komolyabb sérülésekkel sem találkoztak. Jellemzőbbek a mentális problémák és az elhanyagolt fertőzések, betegségek. A járvány veszélye viszont fennáll, mivel a használt víz tisztasága kétséges.
Az egészségügyi csoport tagjai egyöntetűen az élelmiszer és gyógyszer hiányát jelölték meg fő gondként, mivel az ország készletei kifogyóban vannak.

A gyerekek ellátására a magyar segélyszervezet a közeljövőben juttat ki nagyobb mennyiségű élelmiszert, és tervezik gyógyszerek küldését is. A vizsgálatok szünetében a pécsi orvos papírrepülő hajtogatására tanítja az apró gyerekeket. Az ideiglenes tábor lakóit a Michel Aoun tábornok vezette keresztény Szabad Hazafias Mozgalom önkéntesei látják el élelemmel. Az önkéntesek naponta 400 menekült élelmezéséről gondoskodnak a térség több táborában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik