Nagyvilág

Fico nem változtat a kisebbségekhez fűződő viszonyon

Robert Fico, Szlovákia új miniszterelnöke szombaton Prágában megerősítette, hogy kormánya nem kíván változtatni a nemzeti kisebbségekhez fűződő viszonyon.

„Azt akarjuk, és ennek érdekében mindent meg is teszünk, hogy fenntartsuk a jelenlegi állapotot a nemzeti kisebbségekhez fűződő kapcsolatokban” – mondta a szlovák kormányfő. Fico hangsúlyozta: mindenkit megkér, a kormányt nem valamiféle múltbeli nyilatkozatok, hanem jövőbeni működése és cselekedetei alapján ítélje meg.

Fico, akinek prágai utazása volt az első, jelképes értékű külföldi látogatása, leszögezte: az általa vezetett szlovák kormány egyértelműen Európa-orientált lesz, és célja, hogy 2009. január elsején Szlovákia bevezesse a közös európai pénznemet, az eurót. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két kisebb koalíciós tag – a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) – kormánybeli mozgásterét „pontosan meghatározták”, és a kormány általános irányvonalát a szociáldemokrácia fogja megszabni.

A prágai médiában megdöbbenést és éles bírálatokat váltott ki az a tény, hogy Ján Slota pártja a kormánykoalíció tagja lett. A cseh lapok egybehangzóan arra hívták fel a figyelmet, hogy a SNS idegengyűlölő, szélsőségesen nacionalista párt, amely a szlovákiai magyarokra, s a általában a magyarokra és Magyarországra, mint gyűlölt ellenségére tekint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik