Nagyvilág

Fico benyújtotta a szlovák kormánynévsort

Robert Fico, a szlovákiai választások eredményei nyomán kormányalakítással megbízott Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke hétfőn Ivan Gasparovic államfő elé terjesztette kormányának névsorát.

Az egykori háromszoros miniszterelnök, Vladimír Meciar vezette Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) és a magyarellenességéről elhíresült Ján Slota nevével jegyzett Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) közösen kormányozni szándékozó Fico kabinetjében a Smer tizenegy, az SNS három, az LS-HZDS pedig két tárcát kap.

Robert Fico javaslata szerint kormányának európai ügyeket, emberi jogokat és kisebbségi kérdéseket felügyelő alelnöke Dusan Caplovic, a Smer alelnöke lesz. A külügyminisztériumot a szintén Smer delegálta Ján Kubis, az EBESZ egykori főtitkára vezeti majd, aki jelenleg az Európai Unió közép-ázsiai megbízottjaként dolgozik. Szintén a Smer soraiból kerül ki a gazdasági tárcát és Nemzeti Vagyonalapot felügyelő Lubomír Jahnátek, nemkülönben a pénzügyminiszter, Ján Pociatek, valamint a szociális és családügyeket felügyelő tárca vezetője, a kormány egyetlen női tagja, Viera Tomanová is.

Lubomír Vázny személyében a Smer adja a közlekedési minisztert, és a miniszterelnök pártjának kampányfőnöke, Marek Madaric áll majd a kulturális tárca élén. Az egészségügyi minisztériumot Ivan Valentovic, a belügyi tárcát pedig Robert Kalinák vezeti, mindketten a Smer soraiból kerülnek ki. A Smer delegálja a védelmi minisztert Frantisek Kasicky szeméklyében, aki egykor a katonai hírszerzés vezetője volt. Ján Slota pártja, az SNS Jaroslav Izák személyében a környezetvédelmi, Marián Janousek személyében az építésügyi és vidékfejlesztési tárca, Ján Mikolaj személyében pedig az oktatási tárca vezetőjét adja.

A Vladimír Meciar vezette LS-HZDS az igazságügyi tárcát kapja, amelynek élén a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Stefan Harabín áll, a mezőgazdasági miniszter pedig Miroslav Jurena lesz. Az új miniszterek között több párton kívüli is van, amit az államfő igen méltányosnak talált. Mint jelezte: az előterjesztett javaslattal kapcsolatosan nincsenek fenntartásai, ezért szándéka szerint az új kormányt kedden kinevezi. Előre tudni lehetett: sem Ján Slota, sem Vladimír Meciar nem lesznek a kormány tagjai, ellenben Robert Fico miniszterelnökkel együtt ők hárman alkotják a kormány koalíciós tanácsát. Ebben az eddig gyakorlat szerint a koalíciós feleket a pártok több tagú küldöttsége képviselte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik