Nagyvilág

Joschka Fischer visszavonul

Joschka Fischer volt német külügyminiszter visszavonul az aktív politizálástól, ősztől professzor lesz az amerikai Princeton egyetemen.

Az egykori diákvezér, Hessen tartomány környezetvédelmi minisztere, majd szövetségi külügyminiszter, a német környezetvédők “apafigurája”, poszt nélkül is tényleges vezetője kedden búcsúzott el a Bundestag-frakciótól, ahová a nyári szünet után nem tér vissza képviselőként, visszaadja mandátumát. Helyére a Zöldek Pártjának vezetőségi tagja, a 31 éves Omid Nouripour lép.

Fritz Kuhn frakcióvezető az alkalomból azt mondta, hogy “ez nem búcsú, csak átváltozás”, Fischer a zöldeké marad, még ha más színpadon szerepel is a jövőben. Fischer Princetonban nemzetközi ismereteket fog oktatni.

Fischer a német szociáldemokrata-zöld koalíció tavaly szeptemberi bukása után leállt a politizálással, s szövetségesétől, Gerhard Schröder volt szociáldemokrata kancellártól eltérően kilépett a rivaldafényből. Formálisan ugyan képviselő volt az új összetételű Bundestagban is, de nem szólalt fel, s az ülésekre is egyre ritkábban járt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik