Nagyvilág

Továbbra sem tudni, milyen kormánya lesz Szlovákiának

Ahogy a választások előtt, úgy hat nappal a választások után sem jósolható meg, milyen kormánya lesz a következő négy évben Szlovákiának, mert az eddig kialakult kép ugyan egyszerűbb, mint a puhatolózások kezdetén, de tisztábbnak mégsem mondható.

A tárgyalássorozatnak immár egy bírósági tárgyalás is része lesz, mert Vladimír Meciar, a Néppárt-HZDS elnöke hitelrontás és becsületsértés gyanúja miatt feljelenti Daniel Lipsic kereszténydemokrata (KDH) alelnököt, volt igazságügyi minisztert egy televíziós nyilatkozata miatt. Lipsic egy vitában kijelentette: pártja csak abban az esetben tudja segíteni a győztes szociáldemokrata Smer ellenében felálló jobboldali kormány létrejöttét, ha az e koalícióhoz szükséges Meciar-párt vezetője és alapítója, maga Meciar államférfihoz méltó módon lelépne pártja éléről, és a pártja azonosulni tudna azzal, hogy igenis igazságot kell végre szolgáltatni, és meg kell büntetni az egykori államfő, Michal Kovác fiának elhurcolóit, akiket Meciar annakidején amnesztiában részesített.

Lipsic szerint a kereszténydemokraták abban is egyetértenek, hogy az egykor Meciarral együtt kormányzó nacionalisták (SNS) vezetőjével, Ján Slotával sem tartják elképzelhetőnek az együttműködést. Ugyanezt Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata pártelnök is megerősítette, miután pénteken a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével, Bugár Bélával tárgyalt. Mindkét politikus a jobboldali kormányzás folytatásának eszménye mellett tett hitet. Sajnálattal ismerték el, hogy Meciar személyének elfogadhatatlansága miatt e pillanatban fontolgatni sem érdemes a jobboldali kormány lehetőségét, jóllehet a jobboldal közös fellépésének még akkor is van értelme, ha most a kezdeményezés a Robert Fico vezette győztes baloldali párt, a Smer kezében van. Bugár a helyzet jelenlegi állása szerint a KDH-t és az MKP-t ellenzéki és kormányzati szerepben egyként el tudja képzelni.

Minekután Fico már kikosarazta a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda pártját (SDKÚ-DS) és ezzel az “alternatív” kormányzás alapváltozata kútba esett, néhány órával később – nem igazán átlátható logika szerint – az érintettek ismét a vegyes, jobb és baloldali kormányzás lehetőségére utaló nyilatkozatokat tettek. Elemzők szerint a nyilatkozatok döntő többsége csak formális, amolyan tessék-lássék udvariaskodás a sajtó felé, az alkudozásról szóló érdemi információkat elhallgatják. Bizonyos azonban, hogy pénteken még mindig nem csökkent a valószínűsége az úgynevezett katasztrófakoalíciónak, amely Fico, Slota és Meciar pártjából állna. Ez valamilyen mértékben talán mégis azt jelzi, hogy Fico még ódzkodik az ilyen partnerektől, de tudja: olyan helyzet is előállhat, hogy kitérni sem tud egy ilyen eleve európai szalonképtelenségre ítélt szövetség elől.

A Matica Slovenská nevű hazafias intézmény úgynevezett állandó nagysurányi (Surany) fórumának résztvevői, akik évek óta aláírásaikkal küzdenek “a dél-szlovákiai szlovákok elnyomását célzó magyar fortélyok” ellen, pénteken nyilatkozatban szólították fel Robert Ficót, hogy semmiképpen se hívja meg kormányába az MKP-t, mert a magyar párt kormányzati pozíciója alatt is azt bizonyította, hogy nem több egy regionális etnikai pártnál, amely “szűkkeblűen” kezeli az országos ügyeket és csakis a magyar érdekek nyomán politizál, márpedig “a szlovák délvidék nem az MKP-hez, hanem Szlovákiához tartozik.”

A kommunista egypártrendszer jogutódjának számító KSS, amely a rendszerváltás óta a most lezárult ciklusban először volt parlamenti párt, pénteken bejelentette: a választási bukás miatt az egész pártvezetés lemond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik