Nagyvilág

Putyin támogatja az iráni atomgrogramot

Az iráni atomprogram volt a legfontosabb téma a Sanghaji Együttműködési Szervezet csütörtöki találkozóján, melyen Ahmedinezsád meghívta Teheránba a részt vevő országok energiaügyi minisztereit.

Ellensúly

Az SCO. Az Egyesült Államok közép-ázsiai jelenlétének ellensúlyozására hivatott szövetségként jellemzett szervezet hat államot, Kínát, Oroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömöríti. A szervezetben négy ország – India, Irán, Pakisztán és Mongólia – megfigyelői státussal rendelkezik. Mostani konferenciáján részt vett többek között Vlagyimir Putyin orosz és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök is.

Minden országnak, beleértve Iránt is, joga van arra, hogy a szükséges ellenőrzés mellett megvalósítsa terveit a csúcstechnológia terén, és azt saját fejlődésére használja fel – szögezte le Vlagyimir Putyin csütörtökön Sanghajban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel folytatott tárgyalásán.

A két vezető politikus a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) idei csúcsértekezletének keretében találkozott a kínai nagyvárosban.

Az orosz elnök hangsúlyozta: a csúcstechnológia fejlesztését az érintett országoknak azonban úgy kell végezniük, hogy ne keltsenek nyugtalanságot a nemzetközi közösségben. Oroszország mindig is Irán következetes és megbízható partnere volt – fűzte hozzá Putyin, aki ezt követően utalt arra, hogy Oroszország az egyetlen állam, amely tevékenyen és nyíltan együttműködik Iránnal az atomenergia békés célú felhasználása terén.

A SCO mostani találkozóján Oroszország mint a szervezet teljes jogú tagja, Irán pedig mint megfigyelő státussal rendelkező ország vett részt. Az Egyesült Államok közép-ázsiai jelenlétének ellensúlyozására hivatott szövetségként jellemzett szervezet tagja Kína is, amely hasonlóan Oroszországhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként ellenzi, hogy a testület büntetőintézkedéseket hozzon Irán ellen.
A mostani találkozón Putyin ismét felvetette annak a lehetőséget, hogy Irán urándúsítási programját oroszországi vállalatokkal közösen végezze.

Ahmadinezsád válaszában kifejtette, hogy az iráni atomdossziéval kapcsolatban a két ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, és Moszkva teljes mértékben tisztában van a helyzet alakulásával, mivel az orosz és az iráni illetékesek folyamatosan kapcsolatot tartanak egymással.

Nyilatkozat és meghívás

A csütörtöki csúcson elfogadott zárónyilatkozat kilátásba helyezi, hogy az elmúlt években elsősorban a térség biztonságával és stabilitásával összefüggő kérdésekre „szakosodott” szervezet, a jövőben jobban kíván összpontosítani a gazdasági és kereskedelmi együttműködés területeire is. Ezt támasztotta alá az a tény, hogy a politikai vezetők fórumával párhuzamosan zajlott az érintett országok üzletembereinek tanácskozása is, amelyen mintegy ötszáz nagyvállalat képviseltette magát.

A zárónyilatkozat kitért arra is: az érintett országok összefognak annak érdekében, hogy az ENSZ következő főtitkárát az ázsiai regionális csoport adja.

Ahmadinezsád a konferencia zárása után egy helyi televíziónak fejtette ki, hogy Teherán a nemzetközi béke és biztonság erősítése érdekében mind szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a SCO-val, és ennek a folyamatnak a részeként kíván együttműködési tanácskozást rendezni. Ezt annak kapcsán mondta el, hogy az SCO-országok energiaügyi minisztereit egy Iránban megrendezendő tanácskozásra hívta meg Mahmúd Ahmadinezsád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik