Nagyvilág

Továbbra sem vall a berlini ámokfutó

Továbbra sem vall az a 16 éves tanuló, akit azzal gyanúsítanak, hogy péntek este, az új berlini főpályaudvar felavatása után ámokfutást rendezett a kormányzati negyedben és késsel több mint harminc embert megsebesített.

A bulvársajtóban Mike P.-ként emlegetett tanuló erősen ittas állapotban követte el tettét, egyesek szerint annyira részeg volt, hogy nem zárható ki az emlékezetkihagyás esete. A rendőrséget az a vád érte, hogy meglehetősen hosszú ideig hagyta garázdálkodni a fiatalembert, de Berlin rendőrfőnöke visszautasította a testületet ért szemrehányást: az első bejelentés és Mike P. elfogása között 16 perc telt el.

Az ámokfutó az avatási ünnepségről hazafelé tartó tömegben válogatás nélkül szurkált, de sokan nem éreztek egy csípésnél többet. Az első áldozatok egyike szombaton azzal a bejelentéssel állt elő, hogy AIDS-es, s a testébe behatoló késre tapadt vér megfertőzhetett másokat. A rendőrség felkérte az ambuláns kezelés után távozó, illetve az ambuláns kezelésre, elsősegélyre igényt nem tartó sebesülteket és a sebesülteket ellátó személyeket: jelentkezzenek orvosi kivizsgálásra.

Hétfőig hetvenöten jelentkeztek, s az orvosok 37 fő esetében láttak indokoltnak megelőző kezelést, vírusgátló orvosság szedését. Az, hogy vérük ezek után is fertőzött-e az immunhiányos betegség vírusával, csak hetek múlva derül ki. Az orvosok eleve kicsinek találják a veszélyt, már csak azért is, mert a gyilkos szerszám az áldozatok ruhájával is érintkezett, az AIDS-es személy vére előbb-utóbb letörlődött a késről.

A pénteki ámokfutás után a német sajtóban megszaporodtak a késelésekről beszámoló történetek. Egy szintén részeg 19 éves fiatalember például a brandenburgi Hohenseefeldben veszekedés közben konyhakéssel megsebesítette családjának több tagját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik