Nagyvilág

Rendkívüli intézkedések Kelet-Timorban

Xanana Gusmao kelet-timori elnök kedden az ellenőrzése alá vont minden biztonsági erőt és titkosszolgálatot az országban kitört katonai lázadást követő, egy hete tartó erőszakhullám miatt.

Gusmao sajtótájékoztatóján közölte, hogy döntését Mari Alkatiri kormányfővel és a parlament elnökével együttműködve hozta meg. A hadsereg eddig a kormányfő tényleges irányítása alatt volt, akinek bírálói a szemére vetik, hogy nem tudta megakadályozni az erőszak kirobbanását. Az elnök a kormányfővel tartott kétnapos válságtanácskozás után kiadott közleményében közölte: a rendkívüli intézkedésekre „az erőszak megakadályozására, az újabb áldozatok elkerülése”, valamint „a közrend mielőbbi helyreállítása” miatt van szükség. Az elnök harminc napos időszakra vonta ellenőrzése alá a hadsereget és biztonsági erőket, az intézkedést ezután vélhetően meghosszabbíthatják.

A zavargások, amelyek a hadsereg több mint egyharmadának – mintegy hatszáz katonának – az elbocsátása miatt kezdődtek, rivális bandák közötti összecsapásokba torkolltak, amelyek egy hét alatt mintegy húsz emberéletet követeltek. Vasárnap óta nem érkeztek jelentések újabb áldozatokról. José Ramos-Horta kelet-timori külügyminiszter cáfolta, hogy puccskísérlet állna az erőszakos cselekmények mögött, amelyeket szerinte inkább vandálok követnek el. A miniszter szerint semmi jel nem mutat arra, hogy bárki államcsínyt szítana.

A mindössze négyéves kelet-timori állam a Kis-Szunda-szigetekhez tartozó Timor szigetének keleti részén és néhány környező kisebb szigeten jött létre. (Timor sziget nyugati része Indonéziához tartozik.) Portugália a XVI. században tette gyarmatává e területet, s csak 1974-ben adta vissza neki önállóságát. A szomszédos Indonézia egy évvel a portugálok kivonulása után megszállta Kelet-Timort. A szigetrész 2002 május 20-án vált függetlenné, miután egy ENSZ által szervezett 1999-es népszavazáson a lakosság túlnyomó többsége az Indonéziától való elszakadásra voksolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik