Külföld

Megtartotta varsói miséjét a pápa

admin
admin

2006. 05. 26. 13:10

Lengyelországi látogatásának második napján, esőben pontifikált misét XVI. Benedek pápa a varsói Pilsudski téren.

XVI. Benedek pápa a hit, a szociális fejlődés és a lengyel–német kapcsolatok további javítása céljával érkezett elődje, a lengyel születésű II. János Pál szülőhazájába május 25-én.

Négynapos látogatásának második napján szentmisét celebrált a varsói Pilsusdki téren. A tavaly elhunyt lengyel származású II. János Pál pápa (Karol Wojtyla) 1979-ben, első lengyelországi apostoli látogatásán ugyanitt pontifikált misét.

Első látogatás pápaként


A pápa összesen másfél napot tölt Varsóban, majd felkeresi azokat a helyeket, amelyek mérföldkövei voltak elődje, az egykori krakkói érsek, Karol Wojtyla életének és spirituális fejlődésének. Joseph Ratzinger egyébként csak pápaként látogat először Lengyelországba, ahol korábban főpapként már sokszor járt. XVI. Benedek, aki folyékonyan beszél franciául, angolul, olaszul, spanyolul és latinul, a látogatás előtt intenzív lengyel nyelvleckéket vett – írja a BBC.


Csütörtökön XVI. Benedek a lengyelországi katolikus papsággal találkozott a Szent János-székesegyházban, majd a Miodowa utcai érseki palotába, illetve az apostoli nunciatúrára ment (itt van a varsói szállása is), este pedig az elnöki palotában találkozott az államfővel, a miniszterelnökkel, a parlament vezetőivel és más közéleti személyiségekkel. Ezt ökumenikus találkozó követte az evangélikus Szentháromság-templomban.


Auschwitzba is ellátogat


Az egyházfő ellátogat Czestochowába, majd II. János Pál szülővárosába, Wadowicébe, illetve Krakkóba, ahol az ott rendezendő szabadtéri misére kétmillió hívőt várnak a szervezők. Vasárnap zarándoklatot tesz Auschwitzba, hogy hangsúlyozza: tovább kívánja vinni II. János Pál munkásságát az antiszemitizmus elleni harcban, a katolikusok és a zsidók közötti kapcsolatok javításában, illetve a náci Németország által Lengyelországon ejtett II. világháborús sebek begyógyításában.


Az auschwitzi látogatás személyes jelentőségű lesz a pápa számára, aki tizenéves fiatalként tagja volt a Hitlerjugendnek, amikor a náci félkatonai szervezetben való részvétel kötelező volt korosztályának, és aki később dezertált a német hadseregből kevéssel a világháború vége előtt.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.