Nagyvilág

Blair nem fogadja Chávezt

A brit kormány teljes bojkottja, ugyanakkor a londoni polgármester szíves fogadtatása közepette kezdte meg kétnapos, magánjellegűnek minősített londoni látogatását vasárnap Hugo Chávez venezuelai elnök.

Chávez, aki „az imperializmus bábjának” nevezte Tony Blair brit miniszterelnököt, George Bush amerikai elnököt pedig Hitlerhez hasonlította, a bécsi EU-Latin-Amerika csúcsértekezletről érkezett a brit fővárosba. A brit kormány azonban már előre bejelentette, hogy az államfővel sem Blair, sem a kabinet más tagja nem találkozik. Független elemzők szerint ez a diplomácia nyelvén rendkívül durva elutasítást jelent, ugyanis államfői szintű látogatások során, még ha azok magánjellegűek is, normális államközi kapcsolatok esetén a vendéget magas szinten fogadják.

A kormányállásponttal látványosan szembehelyezkedve ugyanakkor baráti fogadtatásban részesíti a venezuelai elnököt Ken Livingstone, London polgármestere, népszerű nevén „vörös Ken”, aki a kormányzó brit Munkáspárt balszárnyának is a balszélét képviseli igen szókimondó módon. Livingstone a dél-amerikai politikus látogatása előtt kiadott hétvégi nyilatkozatában Chávezt „a demokrácia és a latin-amerikai szociális haladás élő jelzőfényének” nevezte, és közölte: büszke arra, hogy fogadhatja.

A polgármester hétfőn nagyszabású díszebéden látja vendégül a venezuelai államfőt a londoni városházán. A program szerint a rendezvényen jelen lesz egyebek mellett Harold Pinter angol drámaíró, a Blair-kormány kül-, és főleg Irak-politikájának Livingstone-nál is vehemensebb bírálója, a békeaktivistaként is tevékenykedő Bianca Jagger, Sir Mick Jaggernek, a Rolling Stones frontemberének első felesége, de a Shell olajcég pénzügyi igazgatója, valamint a legnagyobb brit szakszervezetek vezetői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik