Nagyvilág

Egyre drámaibb a helyzet Romániában

A Duna vízhozama csökkenőben van azokon a helyeken, ahol belép Románia területére, de az ország keleti részén, főleg a deltavidéken még csak ezután várják a tetőzést, és Galatinál kedden a százéves rekordot közelítette meg a vízállás.

A Duna vízhozama valamelyest csökkenni látszik azon a részen, ahol a folyó belép Románia területére. A meteorológusok kedd estig Báziásnál másodpercenként 15 500 köbméteres vízhozamot prognosztizálnak, ami 300 köbméterrel kevesebb az előző napon mértnél. Úgy tűnik tehát, hogy ez a mennyiség elmarad a 111 évvel ezelőtt mért 15 900 köbméteres rekordtól.

Ettől függetlenül a folyam több mint ezer kilométeres romániai szakaszán vasárnap óta rendkívül drámaira fordult a helyzet. A kedd délelőtti híradások országos összesítéseiből kiderült, hogy több mint 3500 embert kellett kiköltöztetni házából. A spontán és az “irányított” áradások következtében több mint 40 ezer hektár földterület került víz alá.

A hatalmas tömegű víz sok helyen törte át a gátakat, annak ellenére, hogy a hatóságok szándékosan árasztottak el lakatlan területeket a víz nyomásának csökkentése és a lakott területek megóvása érdekében. A víz egyes helyeken nem is szakította át a gátakat, egyszerűen átbukott vagy átszivárgott, ezer kilométernyi országutat és megyei utat is megrongált.

Esőzések a térségben

Az ország munténiai és moldovai részén a hétvégéig a négyzetméterenkénti 60 litert is elérheti majd a csapadék. Ezekben a körzetekben jelentősek a károk. Több mint ötszáz házat, több mint kétezer háztáji gazdaságot öntött el a víz. A mezőgazdasági minisztérium szerint az ország tizenhárom megyéjében több mint 40 ezer hektár került víz alá. A délkeleti Calarasi megyében – akárcsak az ország tizenegy más megyéjében – vasárnap óta készültségi állapot van érvényben. Ebben a megyében csaknem 11 ezer hektárt árasztottak el mesterségesen. A deltavidéket magában foglaló Tulcea megyében kedd estére várják az ár tetőzését, a nap folyamán további 10-15 centiméteres vízszintemelkedésre számítanak. A Duna-deltában mintegy húsz településnél nagyban folyik a gátak megerősítése. A hatóságok arra számítanak, hogy bizonyos helységeket evakuálni kell.

Galatinál kedden korán reggel a folyó szintje elérte a 648 centimétert, amely már csak 48 centiméterrel kevesebb az 1897-ben és 1921-ben mért rekordnál.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától kezdve egész héten át esőzések várhatók az ország legkülönbözőbb részein, így harminc megye prefektúrái már megkapták az ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik