Nagyvilág

Izraelben megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások

Megkezdték az alkudozást vasárnap Ehud Olmert kijelölt izraeli miniszterelnök pártjának, a választásokon győztes centrista Kadimának a képviselői a szóba jöhető parlamenti erőkkel egy koalíciós kormány létrehozásának szándékával.

Móse Kacav izraeli államfő csütörtökön bízta meg hivatalosan az új kormány megalakításával Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnököt, aki a felkérést elfogadta, és kifejezte reményét, hogy a lehető leggyorsabban létrehozhat egy minél szélesebb támogatást élvező kormányt.

Mint Ejal Arad, a baloldali Munkapárt képviselője az izraeli hadsereg rádiójában nyilatkozva vasárnap közölte, az első megbeszélések a Kadima és a Munkapárt között indultak meg, amely a választásokon győztes párt első számú koalíciós partnere. A Kadimának 29, a Munkapártnak 19 képviselője van az újonnan megválasztott, 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben. A megbeszélések a Tel-Aviv közelében fekvő Ramat Ganban folynak, és a közös kormányprogram külpolitikai és társadalmi-gazdasági vonatkozásainak meghatározására összpontosulnak.

Mindenkivel hajlandók tárgyalni

Arad közölte, hogy a Munkapárt a lehető legszélesebb koalíciót szeretné, nem emel vétót egyetlen, a koalícióhoz csatlakozni óhajtó, arra alkalmas párt ellen sem, amely elfogadja a kormányprogramot.

A tervek szerint vasárnap megbeszéléseket tartanak még a Kadima és az ultraortodox Sasz párt (Szefárdok Tóra Örzői) (12 képviselő), a jobboldali Likud (12) és az Oroszországból bevándoroltakat képviselő radikális jobboldali Iszrael Beiteinu (11) párt között.

Hétfőn a tervek szerint a Nyugdíjasok Pártjával (7), az Egyesült Judaista Tóra (6) és a baloldali laikus Merec (5) párttal folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások.

Az egyes tárcák elosztására vonatkozó alkudozások csak az április 16-19. közötti zsidó húsvét után kezdődhetnek el.

Saron továbbra is kómában

Az izraeli igazságügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint kedden nyilvánítják hivatalosan kormányzásra állandóan képtelennek a három hónapja kómában fekvő Ariel Saron izraeli miniszterelnököt. A 78 éves kormányfőt január 4-i agyvérzése után nyilvánították ideiglenesen képtelennek hivatala ellátására.

Helyébe ügyvezető miniszterelnökként Olmert lépett, aki azonban az izraeli törvények értelmében ilyen minőségben csak legfeljebb száz napig tevékenykedhet. Ez a határidő pénteken jár le, de a zsidó húsvét miatt a miniszterelnöki teendők ellátására vonatkozó képtelenség bejelentését előre hozták keddre, azzal a fenntartással, hogy az nem lép hatályba, amennyiben Saron egészségi állapotában a határidő előtt javulás állna be – közölte Jakob Galanti, a minisztérium szóvivője.

Szakértők értékelése szerint Saron felépülésének az esélyei rendkívül csekélyek az őt ért agyvérzés súlyossága és a tartós kóma miatt. A miniszterelnököt ápoló jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője ismét a “súlyos, de stabil” jelzőkkel illette állapotát, ami arra utal, hogy a beteg nincs közvetlen életveszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik