Nagyvilág

Kétezer eurót kap, aki elhagyja Franciaországot

A francia kormány az országból önként távozó, illegálisan ott tartózkodó külföldiek hazatérését fejenként kétezer eurós csekkel kívánja támogatni - adta hírül pénteken a Le Figaro című francia napilap.

Nicolas Sarkozy belügyminiszternek a prefektusokhoz március 30-án eljuttatott körlevelét idézve a konzervatív újság úgy véli: az intézkedés elsősorban a Franciaországban illegálisan tartózkodó, iskolába járó gyermekekkel rendelkező, és ezért távozásra nehezen rábírható családok hazatérését kívánja ösztönözni. A dokumentumot a belügyminiszter mellett a szociális miniszter is ellátta kézjegyével.

Franciaország 21 megyéjében 2005 szeptembere óta 150 euróval segítik az önként távozókat, de a kísérlet eddig kevés eredménnyel járt: 577 jelentkezőből végül csak 78 távozása valósult meg, és 117 van folyamatban. A felnőttenként kétezer, gyermekek esetében pedig ötszáz euróra emelt támogatás azonban egy négytagú afrikai családnak jelentős összeget jelenthet az élet újrakezdéséhez az óhazában – véli egy a lapnak nyilatkozó köztisztviselő. A belügyminisztérium reményei szerint 1500 család, összesen mintegy ötezer személy távozását tudná a jelentős pénzösszeg folyósításával elősegíteni.

A körlevél alapján a prefektusok elsősorban az emberi jogok terén kielégítőnek tekinthető országokból érkező, menekültjogot kérőknek fogják felajánlani a támogatott hazatérés lehetőségét, akiknek kérelmét a hatóságok már elutasították. A prefektusoknak végig kell látogatniuk a befogadó központokat, és az illegálisan az országban tartózkodók számára anyanyelvükön írt levélben ajánlanák fel a lehetőséget. Sarkozy tavaly 22 500 illegálisan az országban tartózkodó külföldi kitoloncolását rendelte el. Ebből azonban csak 20 ezer valósult meg az érintett országok konzulátusainak engedélyeztetési nehézségei, a kitoloncolást végző rendőrök hiánya és a külföldiek jogait védő egyesületek tevékenységei miatt.

Az év első két hónapjában az európai tendenciának megfelelően Franciaországban 33 százalékkal csökkent a menekültjogot kérők száma a tavalyi év első két hónapjához képest. A szigorított feltételek miatt a jóváhagyott kérelmek száma is felére csökkent: 2002-ben még 90 ezer kérelmet regisztráltak a francia hatóságok, tavaly már csak 60 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik